Gyömbérszörp, a nyár slágere

A gyömbér igazi csodaszer, rendkívül erős fertőtlenítő hatását már régóta használja a népi gyógyászat. Az ázsiai konyha fontos fűszere, míg nálunk kevésbé ismert, aminek oka lehet nem csak erőteljes, csípős íze, hanem az is, hogy nem könnyű vele bánni. Ha jól van eltalálva az alkalmazott mennyiség, nagyon jól feldobja ételeinket, süteményeinket, sőt, akár még az innivalónkat is. Ám ha túlzásba visszük, könnyedén lehet az eredmény túl intenzív, akár még csípős is. Éppen ezért a gyömbérrel úgy jó próbálkozni, ha előre letesztelt és kimért mennyiséget használunk, így az aromáját tökéletesen kiadja, anélkül, hogy túl sokká válna a fűszeres íz. A Cityfood most egy frissítő, hűsítő házi gyömbérszörp receptet hozott kedves olvasóinak, ami garantáltan a nyár slágere lesz!

Hozzávalók:

  • 250 g friss gyömbérgyökér
  • 700 g cukor
  • 3 db biocitrom
  • 500 ml víz

A cukrot egy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel és felforraljuk, sűrű szirupot készítünk belőle. A citromot jó alaposan megmossuk. Ha sikerült biocitromot vásárolnunk, annak a héját is fel tudjuk használni, ettől még ízletesebb lesz a szörpünk. A citromokat héjastul felkarikázzuk, és a még forró cukorszirupba tesszük. A gömbért meghámozzuk, feldaraboljuk, és szintén a szirupba dobjuk. Egy napot állni hagyjuk az egyveleget, majd a citromkarikák levét belenyomkodjuk a szörpbe. Egy sűrű szűrőn átszűrjük, és csírátlanított befőttes üvegbe töltjük. Hűtőben tároljuk, hideg vízzel, jégkockával és mentallevéllel szervírozzuk.

Gyömbért nem csak jellegzetes íze, de gyógyhatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Hatásos ellenszer a hányinger, az emésztési zavarok és a puffadás ellen. Erős antibakteriális hatással rendelkezik, tisztítja a felsőlégutakat, a náthás időszakokban segíti azok tisztulását. A népi gyógyászat a hajhullás ellen és a kopaszodás mérséklésére is alkalmazza, sőt, egyes beszámolók szerint nemi vágy fokozására is hatásos lehet.

A nyár közeledtével egy friss, gyümölcsös sütemény, egy kis házi gyömbérszörppel kísérve a legjobb ajándék a családnak vagy éppen a barátoknak. Ahhoz pedig, hogy legyen idő őket elkészíteni, az ebéd házhoz rendelés a legpraktikusabb választás. A Cityfood étlapján mindenki megtalálja kedvenc fogásait, tegyen egy próbát velünk, lakjon jól az egész család úgy, hogy közben marad idő az örömteli tevékenységekre is!