zserbo az asztalon

Zserbó minden alkalomra: hagyományosan és újragondolva

A zserbó neve hallatán valószínűleg sokunknak a karácsonyi süteményes tál, a nagymama illatos konyhája és a nosztalgikus családi összejövetelek jutnak eszébe. Ez az omlós, diós-lekváros-csokoládés sütemény méltán vált a magyar háztartások egyik legismertebb és legkedveltebb desszertjévé. De vajon honnan ered a zserbó, és hogyan készül az igazi?

A zserbó eredete – egy kis süteménytörténelem

Bár a zserbó mára teljesen beépült a magyar gasztronómiai kultúrába, eredete egészen a 19. századig, és egy svájci cukrász, Emil Gerbeaud (ejtsd: zserbó) nevéhez vezethető vissza. Gerbeaud 1884-ben érkezett Budapestre Kugler Henrik meghívására, hogy átvegye az akkor már neves belvárosi cukrászda vezetését. A Gerbeaud-ház hamar a város egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált, és Emil Gerbeaud számos új süteményt és csokoládéremeket vezetett be – köztük a róla elnevezett zserbót is.

Az eredeti Gerbeaud-szelet többek között dióval, baracklekvárral és étcsokoládéval készült, és hamar népszerűségre tett szert nemcsak Budapesten, hanem az egész országban. Azóta számtalan változata született, de az alapok változatlanok maradtak: omlós tészta, diós töltelék, sűrű lekvár, és a tetején fényes csokoládébevonat.

Hagyományos zserbó recept

Hozzávalók (egy 25×35 cm-es tepsihez):

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • kb. 30 dkg sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A tészta elkészítése: Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy kevés cukorral. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot, sót, tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk belőle rugalmas, de nem ragacsos tésztát. Osszuk három egyenlő részre.
  2. Pihentetés: Takarjuk le, és pihentessük kb. 30 percet hűvös helyen.
  3. A rétegezés: Nyújtsuk ki az első tésztalapot, helyezzük a tepsi aljára. Kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg a porcukros dió keverékének egyharmadával. Ismételjük a rétegezést a második lappal. A harmadik lappal zárjuk, villával szurkáljuk meg, és hagyjuk ismét 30 percet pihenni.
  4. Sütés: Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A máz: A csokoládét vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel az olajjal/vajjal, majd öntsük a sütemény tetejére, és kenjük el egyenletesen. Várjuk meg, míg teljesen megdermed, és szeleteljük.

Zserbó – nemcsak karácsonykor

Bár a zserbó leginkább az ünnepi időszak süteménye, egyre többen készítik más alkalmakkor is: névnapra, születésnapra vagy családi ebédek lezárásaként. Mivel jól bírja a tárolást, akár előre is elkészíthető, így ideális választás, ha előrelátóan szeretnénk készülni egy-egy eseményre.

Zserbó variációk – újragondolt klasszikusok

Az eredeti recept mellett az elmúlt években számos izgalmas változat is született, melyek új lendületet adnak a hagyományos süteménynek:

  • Mákos zserbó: A dió helyett darált mákkal is készíthető – különösen finom, ha egy kis narancshéjjal ízesítjük.
  • Csokikrémes zserbó: A baracklekvár helyett egy sűrű csokoládékrémet is használhatunk – igazi csokirajongóknak.
  • Gluténmentes verzió: A tésztát rizsliszttel és mandulaliszttel is elkészíthetjük, így gluténérzékenyek is élvezhetik.
  • Paleo zserbó: Kókuszlisztből, eritrittel és cukormentes lekvárral is készíthetünk egészségtudatosabb változatot.

Nincs időd sütni vagy főzni? A Cityfood segít!

Ha a zserbósütés mellett már nem marad időd főzni, de mégis szeretnéd finom és változatos ételekkel megörvendeztetni a családod, akkor a Cityfood kínálatából könnyedén rendelhetsz szezonális, házias fogásokat. Legyen szó egy laktató ebédről, egy könnyed vacsoráról, vagy egy különleges őszi menüről, a Cityfood mindig megbízható és finom megoldást nyújt – gyorsan, kényelmesen és kompromisszumok nélkül.