diós potice a tányéron

Szlovénia ízei – nemzeti ételek, amiket nem érdemes kihagyni

Bár Szlovénia kicsi ország, gasztronómiája annál színesebb és izgalmasabb. A hegyek, tavak és tenger által ölelt vidék nemcsak természeti szépségeiről híres, hanem sokszínű konyhájáról is, amely a környező országok – Olaszország, Ausztria, Magyarország és Horvátország – kulináris hatásait mesterien ötvözi. Egy nyaralás Szlovéniában nem lehet teljes anélkül, hogy ne kóstolnánk meg néhány autentikus fogást. Ebben a cikkben bemutatjuk a legismertebb szlovén nemzeti ételeket, tippeket adunk otthoni elkészítésükhöz, és végül egy kis hazai tippet is hozunk azoknak, akik inkább pihennének, mint főzőcskéznének.

Szlovénia gasztrotérképe: régióról régióra

Szlovénia gasztronómiája régiónként eltérő: a tengerparti területeken mediterrán, az alpesi régiókban húsos-leveses, míg a keleti részeken inkább a magyaros, paprikás ízek dominálnak.

  1. Kranjska klobasa – a híres kranji kolbász

A legismertebb szlovén nemzeti étel a Kranjska klobasa, azaz a kranji kolbász. Ez a füstölt, fokhagymás disznóhúsból készült finomság már több mint 100 éve a szlovén asztalok kedvence. Jellemzően savanyú káposztával vagy főtt krumplival tálalják, és nem hiányozhat mellé egy korsó hideg szlovén sör sem.

  1. Jota – a hegyvidéki erőleves

A Primorska régióból származó jota egy savanyúkáposztás-babos leves, amit kolbásszal vagy füstölt hússal főznek össze. Tartalmas, laktató és tökéletes egy hűvösebb nyári estén vagy túra után a hegyekben.

  1. Štruklji – töltött tésztatekercs

A štruklji sokféle változatban létezik – lehet édes vagy sós –, de a legismertebb talán a túrós töltelékű. A házi tésztába göngyölt masszát vízben főzik vagy sütik, és gyakran vajjal meglocsolva, morzsával megszórva tálalják. Tökéletes köret vagy akár önálló fogás is.

  1. Potica – a szlovén ünnepi kalács

A potica egy dióval, mákkal vagy túróval töltött, tekert kalácsféle, amelyet különösen ünnepekkor készítenek. A vékonyra nyújtott tésztát megtöltik, feltekerik, és formában sütik ki. Hasonlít a magyar bejglihez, mégis más – könnyebb, lazább textúrájú.

  1. Bujta repa – disznótoros savanyú répával

Kelet-Szlovéniában, különösen a Muravidék térségében népszerű a bujta repa, ami disznótorosból készült egytálétel savanyított fehérrépával és árpagyönggyel. Ez az étel tökéletes példa arra, hogyan tud a szlovén konyha egyszerre egyszerű és ízgazdag lenni.

Receptötletek, ha itthon is megkóstolnád Szlovéniát

Ha nyaralás után visszavágynál a szlovén ízekhez, vagy csak kíváncsi vagy, mit tud a szomszéd gasztronómiája, ezek a receptek otthon is könnyen elkészíthetők.

Házi Štruklji túrós töltelékkel

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl langyos víz
  • csipet só

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • só, citromhéj, petrezselyem

Elkészítés:
A tésztát gyúrd simára, pihentesd fél órát, majd nyújtsd vékonyra. Kend meg a túrós töltelékkel, tekerd fel, és gőz felett főzd 30 percig. Tálalhatod olvasztott vajjal és pirított morzsával.

Egyszerű Potica dióval

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor

Töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • fahéj, vanília, citromhéj

A kelt tésztát nyújtsd ki, kend meg a melegített, ízesített diótöltelékkel, tekerd fel, és süsd 180 fokon kb. 40 percig.

Ha inkább pihennél… – A Cityfood házhoz hozza a világ ízeit

Nyaralás után, vagy akár egy meleg nyári napon nincs mindig kedvünk a konyhában állni – ilyenkor jó tudni, hogy a Cityfood kínálatában nemcsak magyaros, de nemzetközi fogások is megtalálhatók. Ha megkívántál egy mediterrán ízvilágú ebédet, egy fűszeres ragut vagy egy könnyű tésztás ételt, a Cityfood étlapján biztosan találsz kedvedre valót.

Így míg te egy pohár limonádéval a teraszon hűsölsz, mi elhozzuk neked a világ ízeit – gyorsan, finoman, kényelmesen. Nézd meg heti menünket, és rendelj kedved szerint!