Hogyan készítsünk jó madártejet?

A madártej tipikusan az az étel, amit a nagymamánk készít az egész világon a legjobban, és amit képtelenek vagyunk megunni. A madártejnek félünk mi magunk nekifogni, mert úgy képzeljük, hogy biztosan rendkívül bonyolult az elkészítése. Ez azonban tévedés, ugyanis egyáltalán nem nehéz tökéletesen megcsinálni.

Nagy előnye ennek a könnyű desszertnek, hogy nem csak finom, de olcsó is. Amire szükségünk lesz hozzá az tej, tojás, liszt, cukor, vaníliás cukor, vanília aroma vagy vaníliarúd. Nagymamáink idejében még csak a vaníliás cukor volt elérhető, így ők szinte biztosan azt használták, de ma már kapható vanília aroma, sőt, igazi vanília rúd is. Mi most utóbbit választjuk, ami ugyan elsőre drágábbnak tűnhet, de megéri beruházni rá. Választható hozzávaló a reszelt citromhéj, ami nem kötelező, de aki szereti az ízét, annak jó szívvel ajánljuk. Arra kell csak ügyelni, hogy lehetőleg kezeletlen citromot, más néven bio citromot vegyünk, amelynek a héja nem tartalmaz vegyszereket.

Hozzávalók:

1 liter tej
6 darab tojás
3 evőkanál finomliszt
5 evőkanál cukor
1 vaníliarúd
1 kezeletlen citrom reszelt héja

Az első lépés, hogy kettéválasztjuk a tojások sárgáját és a fehérjét. A tojásfehérjét három kanál cukorral kemény habbá verjük. Feltesszük forrni a tejet egy nagy átmérőjű lábasban. Amikor forrni kezd, vizes evőkanállal galuskákat formázunk a habból, és a forró tejbe tesszük. Egy perc elteltével megfordítjuk őket, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tányérra.

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a liszttel és a forró tejből kivett két deciliter tejjel. Ügyeljünk rá, hogy csomómentes legyen! A tejet újraforraljuk a vaníliarúddal és a citromhéjjal, majd vékony sugárban belefolyatjuk a tojássárgájás masszát. Kis lángon főzzük és folyamatosan kevergetjük, nehogy odaégjen. Nem kell forrnia, mert akkor kicsapódik a tojássárgája. Ha elkészült, kivesszük a vanília rudat, tálalótálba öntjük a masszát, és rátesszük a habokat. Hűtve tálaljuk!

A Cityfood persze azokra is gondol, akik a madártejet meghagyják a nagymama feladatának, és inkább más finom desszertek közül válogatnának.