A túrópogácsa nyomában

Eheti cikkünkben a túrópogácsa nyomába eredünk, aminek egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészül. Hozzávalói egyszerűek: pici tej, élesztő, só, liszt, tojás és margarin vagy vaj. Ezek szükségesek az alaprecepthez, de kerülhet még bele tejföl vagy bármilyen maradék sajt. Bátran változtassunk a hozzávalókon, csak arra kell ügyelnünk, hogy mielőtt nyújtani kezdenénk, az állaga megfelelő legyen. Nézzük, hogyan is fogjunk neki!

Mivel élesztős süteményről van szó, ezért az élesztőnek hagyni kell időt, hogy meg tudjon kelni a tészta. Az az ideális, ha minimum egy órát kel a tészta szobahőmérsékleten. Ha reggelire szánnánk a friss és meleg pogácsát, nem kell feltétlenül hajnalban kelnünk, meggyúrhatjuk előző este is, nyugodtan állhat a tészta hűtőben, úgy sem lesz semmi baja. Reggel pedig már csak nyújtani, szaggatni és sütni kell – fél óra alatt készen leszünk vele.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
½ dl langyos tej, kevés cukorral elkeverve
½ csomag élesztő
1 tk só
1 tojás (villával felverve, fele a tésztába, fele a tetejére a kenéshez)
25 dkg vaj vagy margarin (ha tejfölt teszünk bele, kevesebb margarin kell)
25 dkg túró

A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy pici cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, ami pár perc alatt felfut a tejben. A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint, beleöntjük a villával felvert tojás felét, hozzáadjuk a túrót, és alaposan összegyúrjuk. A túrópogácsa állaga akkor megfelelő, ha nem ragad rá a kezünkre és könnyen nyújtható. Az egy órán át kelesztett tésztát lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét sűrűn megszurkáljuk a pogácsaszaggatóval, és kiszaggatjuk. Sütőpapírra helyezzük, megkenjük a tojás maradékával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.

Ha úgy érzi, hogy el van havazva, semmire sincs ideje, de a gyerekek már régóta rágják a fülét egy kis nassolni való miatt, kitűnő választás a túrópogácsa. Engedjen a kérésüknek és készítse el nekik, ebédjét pedig megrendelheti a Cityfoodtól, így biztosan Ön lesz a legnépszerűbb anyuka.