sütőtök leves

Az ősz ajándéka: a sütőtök

Az ősz a felkészülés ideje és az utolsó vitaminfröccsé, ilyenkor kell odafigyelnünk azokra a gyümölcsökre és zöldségekre, amelyek teljes értékű vitaminforrások, és még magukban hordozzák a késő őszi napfény erejét. Ilyen a birsalma, a körte, a naspolya, az alma, a szelídgesztenye, a dió, a mogyoró és a sütőtök. Fel kell tankolni belőlük, hiszen télen a hideg mellett a legnagyobb megoldandó probléma a vitaminhiány. Most a sütőtök nyomába eredünk, nézzük, miért érdemes fogyasztani és mi készíthető belőle!
A sütőtök remek C- és B-vitamin forrás, magas a karotin, a foszfor és a kalcium tartalma. Húsának 90%-a víz, magas rosttartalommal bír, így székrekedésre hajlamos embereknek különösen ajánlott a fogyasztása, rendkívül jó béltisztító. Segít a köszvény elleni harcban, serkenti a máj működését, jótékony hatással van a szív- és koszorúér problémákra és nem utolsó sorban széppé teszi fogyasztójának bőrét. Pörkölt magja ízletes rágcsálnivaló, nyersen tökmagolajat készítenek belőle. Sokak számára a sütőtök csak sült formában ismerős, pedig felhasználási módja igen változatos. Készíthető belőle leves, saláta, sütemény.
A sütőtök krémleves Ausztriában honos étel és egyre több hazai étterem menüjében megtalálható ősszel. Az enyhén sós, fokhagymás levest cipóban tálalják, sült baconszeletekkel gazdagítják, tetejét pirított tökmaggal szórják és tökmagolajjal locsolják meg.
A sütőtökös saláta elsőre kicsit furcsának tűnhet, aki a bátrak és merészek táborába sorolja magát, annak mindenképpen ajánljuk! A sütőtököt sült formában használják hozzá, kis kockára vágva, ehhez rukkolát adnak, melynek íze rendkívül jól harmonizál az édeskés tökkel. Feketelencse és kecskesajt kerül még bele, majd egy vörösborecetes, olívaolajas, sós, borsos, paprikás öntet teszi igazán izgalmassá.
Sütőtökös süteményekből bőven lehet válogatni. Nagyon jól használható a sütőtök püré kevert süteményekhez, kekszekhez egyaránt. A fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a mézeskalács fűszerkeverék rendkívül jól kiegészíti a sütőtök édes ízét. Egyetlen titka van csak ezeknek a süteményeknek: tilos otthon elárulni a titkos összetevőt, különben biztosan előkerülnek a rettegett „fúújj” és az „én ezt meg nem eszem” kifejezések. Ha ügyesek vagyunk és sikerül titokban tartanunk, nagy sikert arathatunk vele.
Rendelje meg holnap ebédjét a Cityfood.hu-ról, így marad ideje készíteni valami egészséges és izgalmas sütőtökös fogást családjának! Ne feledje, a változatosság gyönyörködtet, mindig érdemes kipróbálni valami újat!