Sütőben sült sárgabaracklekvár

Nincs is finomabb egy jó sűrű házi baracklekvárnál, ami nincs tele mindenféle adalékanyaggal és zselésítővel, tartósítószerrel. Igen ám, de ahhoz, hogy a lekvár sűrű legyen, bizony sokáig kell főzni, és közben gyakran kavargatni a forró lekvárt, ami nem kellemes mulatság ilyen hőségben. Van azonban egy kevésbé ismert, ám nagyon praktikus módja a lekvárkészítésnek, mégpedig a sütőben sütés. Tepsiben, sütőben lekvárt készteni feleannyi energia, az eredmény pedig csodás. Ha szeretné Ön is megtudni, hogyan készíthet ilyen trükkös módon igazi házi finomságot, tartson most a Cityfooddal, megmutatjuk a titkot.

Hozzávalók:

  • 6 kg sárgabarack
  • 2 kg cukor
  • 1 dl 10%-os ecet

A házi lekvárkésztés alapja a száraz dunszt és a csírátlanított üvegek. Az üvegeket fedővel együtt egy nagy lábasban kifőzzük, majd csipesszel óvatosan kiszedjük őket egy tiszta konyharuhára. Hagyjuk őket kihűlni, mert forrón nem tudunk velük bánni. A kifőzés hatására a baktériumok elpusztulnak, ezért nincs szükség tartósítószerre a lekvárhoz.

Egy nagyobb méretű és magasabb falú tepsit alaposan elmosunk, majd ecetbe mártott ecsettel kikenjük. Ne féljünk az ecettől, a lekvárban nem fogjuk érezni az ízét. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, a beteg részeket kivágjuk belőlük. Hámozni nem szükséges. A félbe vágott barackokat a vágott felükkel lefelé szépen besorakoztatjuk a tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd elkezdjük sütni őket, kavargatni egyelőre még nem szükséges. 1,5 óra elteltével megnézzük, ekkorra a barack levet ereszt és összeesik. Akkor a tetejére szórjuk a cukrot, és kissé elkeverjük. Még további fél órán át sütjük, 10 percenként kicsit megkavarjuk a cukor miatt.

Ha elkészült a lekvár, a tiszta üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt nagyon szorosan, majd fejjel lefelé fordítjuk őket. Ezt követően mehetnek a száraz duntszba fejjel lefelé fordítva, ott hagyjuk őket kihűlni. Néhány napig jó, ha a helyükön maradnak, majd felkerülhetnek a kamra polcára.

Ez az egyszerű, de nagyszerű lekvárkészítési mód nem csak a sárgabarackkal működik, tökéletesen alkalmas a szilva-, az eper- vagy akár a meggylekvár elkészítésére is. Ha Ön is szívesen próbálkozna, de kicsit sűrű a hét, könnyítse meg saját dolgát, és rendelje családja ebédjét házhoz a Cityfoodtól. Futárunk házhoz viszi a finom ételeket, így marad idő az otthoni teendőkre.