A legfinomabb húsvéti sonka

A húsvéti főtt sonka ugyanolyan elválaszthatatlan a feltámadás ünnepétől, mint a húsvéti nyuszi vagy a húsvéti főtt tojás. De amíg a főtt tojást bárki el tudja készíteni anélkül, hogy attól kellene tartania, elrontja, a tökéletes főtt sonka elkészítésének bizony megvannak a fortélyai. Ezeknek jártunk utána ezen a héten, és legújabb cikkünkben most bemutatunk egy sokszor kipróbált receptet, tartsanak velünk!

Hozzávalók:

  • 2 kg parasztsonka (ennek hiányában kötözött sonka)
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 10 szem egész bors

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő ideig történő áztatás. A sonkát sósságától és minőségétől függően beáztatjuk egy éjszakára vagy egy egész napra. Ha sikerül parasztsonkához jutnunk, számolhatunk azzal, hogy erőteljes sós íze van, ezért akár egy napig is áztathatjuk. Közben cseréljünk rajta néhányszor vizet.

A sonkát tiszta, hideg vízben tesszük fel főni, szigorúan lassú tűzön! Bizony, így sok időbe telik, mire elkezd forrni, majd főni, ezért érdemes azzal számolnunk, hogy órákba telik, mire elkészül. Közben beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket. Aki szereti a különleges ízeket, tehet bele néhány szem csillagánizst vagy borókabogyót is. Sót semmi szín alatt ne adjunk a főzővízhez, hiszen a sonka önmagában is sós, még áztatás után is.

A pontos főzési időről megoszlanak a vélemények, de máig tartja magát a megállapítás, hogy ahány kilós a sonka, annyi ideig célszerű főzni ahhoz, hogy biztosan puha legyen. Tehát ha kétkilós a sonka, két órán át biztosan főzni kell. Ha elkészült, elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk a saját levében kihűlni. Ha teljesen kihűlt, a tetején maradt zsírt előbb leszedjük, és csak utána vesszük ki a sonkát a léből. Ezt követően leitatjuk a felesleges folyadékot, és alufóliába csavarva hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen felszelni. A sonka főzőleve sós, fűszeres, gazdag alaplé, érdemes felhasználni levesek alapjaként.

Ön is azok táborát gyarapítja, akik minden évben főznek finom húsvéti sonkát? Netán még sosem próbálta, de úgy érzi, most éppen ideje lenne? Ez esetben könnyítse meg a saját dolgát, főzze meg az ünnepek előtt a finom sonkát, aznapra pedig rendelje házhoz ebédjét a Cityfoodtól, hogy maradjon elég idő a sonkafőzésre. A Cityfood ételfutárára minden hétköznap számíthat!