uborka télen nyáron

Télen-nyáron uborka

  • |

Az uborka szó hallatán legtöbbünknek a tikkasztó nyári hónapok jutnak eszünkbe, amikor semmi másra nem vágyik az ember, csak egy tányér könnyű, hideg salátára. Az uborka ugyan remek frissítő a túlmelegedett szervezetnek, de nem érdemes fogyasztását kizárólag a meleg időszakra korlátozni. Nagyon jó szolgálatot tesz hideg időben is, amikor bizony híján vagyunk a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek. Uborka kerülhet bármilyen szendvicsbe, feldobja a legegyszerűbb reggelit, vacsorát is, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldségünk. Legújabb blogcikkünk főszereplője az uborka, tartson ezúttal is a Cityfooddal!

Uborkát télen?

Úgy bizony! Míg nyáron a melegtől hajalmos az emberi szervezet dehidrált állapotba kerülni, addig télen éppen a fűtés okozza szervezetünk kiszáradását. Biztosan sokak számára ismerős a feszülő, viszkető bőr, a repedezett bőrfelületek – ezek bizony a fűtés okozta kiszáradás jelei. A megfelelő folyadékfogyasztás mellett az uborka magas víztartalmának köszönhetően segít fenntartani a megfelelő hidratáltságot.

Értékes összetevők

Bár az uborka legnagyobb része víz, tartalmaz K-vitamint és C-vitamint is, amik fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében. Emellett remek káliumforrás is, ami segíti a vérnyomás szabályozását. Az uborka rosttartalma támogatja az emésztést és a rendszeres székletürítést, ami minden évszakban rendkívül fontos.

Fontos támogatónk

A téli ünnepek alatt gyakran fogyasztunk nehéz, zsíros ételeket, ám mivel az uborka könnyű és frissítő hatású, így segíthet ellensúlyozni a nehéz ételek okozta teltségérzetet. A hideg időszakban kevesebb friss zöldséget fogyasztunk, így könnyen kialakulhatnak ásványianyag-hiány okozta betegségek. Az uborka segíthet ezt elkerülni, ha tudatosan építjük be étrendünkbe. Azért is jó választás, mert pillanatok alatt elkészül a vegyes zöldsaláta vagy éppen a szeletelt friss zöldségekkel megrakott kínálótál.

Hogyan fogyasszuk?

Kombinálhatjuk más téli zöldségekkel, például rukkolával, paradicsommal vagy éppen avokádóval.  A hagyományos szendvicsek mellett készíthetünk egészségesebb változatokat is, teljes kiőrlésű kenyérrel, hummusszal és friss zöldségekkel. Az uborka remekül passzol gyümölcsös smoothie-khoz, hiszen frissítő, könnyű, mégis tápláló italt lehet belőle készíteni.

Az egészségtudatos étrend fontos kitétele a változatos étkezés biztosítása, amit nem könnyű megoldani napi szinten. A Cityfood Vitálkonyha menüje ebben segít, mi finom, meleg ebédet szállítunk házhoz, ami ráadásul még egészséges és kalóriaszegény is – érdemes egy próbát tenni velünk!