A vasárnapi húsleves

Mindenből fontos a mértékletesség, jól tudjuk, a kevesebb néha több. Így van ez a húslevesnél, ami a vasárnapok elengedhetetlen kelléke ugyebár. Ne tegyünk semmiből se sokat, se keveset, mert az árt az étel ízének, és ez nem csak a húsleves készítésénél betartandó szempont, hanem az élet minden területén megfontolandó tanács. Az egyensúly abban rejlik, hogy tökéletesek az összetevők, azaz jók az alapanyagok.

Az egészség titka 

Az egészség titkának kulcsa, azt is mondhatnánk, hogy bizony a csontleves. Kezdjük úgy, hogy vásároljunk természetes ételeket, amelyeken nincs címke, nincsenek összetevőlisták. Jó minőségű, természetes alapanyagokból pillanatok alatt jó ízű ételeket varázsolhatunk. A hosszan főzött csontleves, illetve az úgynevezett alaplé tulajdonképpen maga a csoda.

A csontokból, porcokból, bőrös részekből készült étel lényege, hogy 12, 24, vagy annál több óráig is főzik. Ez alatt az idő alatt a bél-, a mozgató- és idegrendszer egészsége szempontjából nagyon fontos, zselatinos fehérjék valójában előemésztődnek, felvételük egy sérültebb bélfal számára sem okoz problémát. A csontból pedig kioldódnak a mi csontjainkat is alapvetően felépítő ásványi anyagok.

Problémamentesen lefagyasztható és nem utolsósorban sok étel – krémlevesek, főzelékek, szószok – alapanyagaként felhasználható. Táplálja és építi a belső szerveket, a mozgásszerveket, az idegrendszert, illetve a bőrt.

De visszatérve a vasárnapokhoz, a húsleves nem attól jó, hogy nagy fazékban főzzük. Hiszen nem vízi levest készítünk, hanem ízgazdag, tartalmas levet, a jól megválasztott hozzávalókkal, ami lehetőleg házi alapanyag, de minden esetben magyar termék, magyar termelők áruiból.

Lényeges, hogy először mindent alaposan mossunk meg. Ha forró vízbe rakjuk a leveshúst, akkor az ízek a húsban maradnak, a zöldség íze fog dominálni a levesben. Azonban, ha hideg vízbe rakjuk fel a leveshúst, akkor kifő a hús íze, húsízű lesz a leves. Lassan felforraljuk, majd leszedjük a habját, azután már jöhetnek bele a zöldségek is, a fűszerek is, és délre lassan gyöngyözve el is készül a remekmű!

Nem elfelejtendő, hogy a főzésnek van egy nagyon fontos mozzanata, ez nem más, mint a kóstolás, ezt pedig nem szabad mellőzni sohasem! A kóstoláshoz hozzátartozik, hogy érdemes a Cityfood húsleveséből rendelni, ha esetleg zűrös a hétvége és nincs idő főzni.