vaniliás túrós lepény

Vaníliás-túrós lepény

A klasszikus lepények és piték fő ismertetőjegye a vékony tészta és a vastag töltelék. A Cityfood ezen a héten egy igazi különlegességet hozott kedves olvasóinak, mégpedig az alj nélküli túrós lepényt, aminek, ahogyan a neve is mutatja, nincsen tésztája. Csak egy könnyű, édes, vaníliás túrós réteg az egész sütemény, amit számtalan feltéttel fogyaszthatunk. Tartson velünk, ha Ön is szereti a jól bevált recepteket és csak olyat próbál ki szívesen, amit már sokan és sokszor teszteltek. Ez egy ilyen recept, ne hagyja ki!

Hozzávalók:
75 dkg félzsíros tehéntúró
3 kis pohár tejföl
4 tojás
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
8 kanál cukor
8 kanál finomliszt

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét géppel kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egy nagyobb méretű tálba ütjük, hozzáadjuk az áttört túrót (ne maradjanak benne nagy szemcsék), a tejfölt, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. Jól elkeverjük a masszát. A lisztbe beleszórjuk a sütőport, elkeverjük benne, majd a masszába öntjük, és az egészet alaposan összekeverjük. Végezetül a felvert tojáshabot beleforgatjuk, óvatos mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Gondosan kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. A teteje szép aranysárga legyen, akkor van készen. Sütés közben érdemes tűpróbát végezni, mert a sütemény lassan sül, elég sok idő kell neki. Ha megsült, a sütőből kivéve a tepsiben kihűtjük, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Mivel érdemes fogyasztani? Bármilyen lekvárral, de a legjobb hozzá a házi sárgabarack lekvár. Készíthetünk hozzá friss vagy mélyhűtött gyümölcsökből öntetet, egy kis cukorral és vízzel puhára főzzük őket, kihűtjük, és máris kész a gyümölcsszósz. Aki édesen szereti inkább a süteményeket, annak a csokiszószt és a karamellöntetet is jó szívvel ajánljuk mellé.

A Cityfood tippje: az áfonyaszósz

Hozzávalók:
25 dkg friss vagy mirelit áfonya
3 ek cukor
fél citrom kifacsart leve

Az áfonyát a cukorral feltesszük főni, kb. 15 perc alatt megpuhul, majd levesszük a tűzről. Közben ellenőrizzük, hogy elég édes-e a szósz, hiszen az áfonya minőségétől sok függ. Ha nem elég édes, pótolhatjuk még cukorral. Hozzáadjuk a fél citrom levét, és jól elkeverjük benne. Kihűtve kínáljuk a süteményhez!
Önnek is megtetszett a recept? Egyszerű és gyors! Ha az ebéd házhoz szállítást választja, biztosan lesz ideje elkészíteni a süteményt. Rendje meg főételét a Cityfoodtól, mi pedig házhoz visszük Önnek finom ebédjét!