fahéjas-szilvás pite az asztalon

Német fahéjas-szilvás pite

Ha ősz, akkor szilva, ha pedig szilva, akkor nem is lehet más, mint fahéjas-szilvás pite. A német konyha különösen kedveli a gyümölcsös süteményeket, főleg a pitéket, ezért most egy igazi német süteményrecepttel kedveskedünk a Cityfood-blog követőinek. A nyári hónapokban a meggyes-diós süti hódított, most ősszel pedig a szilváé a főszerep! Nincs is jobb, mint egy könnyű, idénygyümölcsökből álló sütemény, amitől finom illat terjeng az egész lakásban. Ráadásul a szilva rendkívül egészséges, hiszen kalóriaszegény és nem tartalmaz telített zsírokat, ráadásul még hatékony antioxidáns is. Tartson velünk, ha Ön is szereti a szilvát!

Hozzávalók:
140 g finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
100 g cukor
50 g vaj
0.5 dl tej
2 db tojás
1 csipet só
15 db érett szilva
1 dl tej
1 kávéskanál fahéj
1 ek cukor

A szilvákat alaposan megmossuk, megtöröljük, hogy a külső viaszos réteg lejöjjön a héjról, majd kimagozzuk és felszeljük. A sütőt begyújtjuk, hogy legyen ideje előmelegedni. A lisztet egy nagyobb méretű tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot. Egy tojást és a szobahőmérsékletű vajat beletesszük, és fél deci tejet öntünk hozzá. Az egészet jó alaposan összegyúrjuk, kissé kemény tészta lesz belőle, ilyen a megfelelő állaga. Egy kerek piteformát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tésztát belenyomkodjuk. Egy hideg kanál domború felével szépen el lehet oszlatni, hogy egyenletesen terüljön el a tészta. Körkörös alakban belenyomkodjuk a szilvaszeleteket. A másik tojást 1 dl tejjel, 1 ek. cukorral elkeverjük, és szórunk bele egy kávéskanál fahéjat. Alaposan összekeverjük őket, majd a szilvák tetejére öntjük a folyadékot. Folyni fog rajta, de nem kell tőle megijedni, sülés közben finom ragadós máz keletkezik majd belőle. Aki édesszájú, az még egy evőkanál cukrot rászórhat a tetejére. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt aranybarna színűre sütjük. A legfinomabb, ha langyosan tálaljuk friss, házi vaníliasodóval.

Ön és családja is imádja a süteményeket? Bizony a sütés időigényes dolog, de ne csüggedjen, megoldás mindig van. Válassza az étel házhoz szállítást, így mi megspóroljuk Önnek az ebédkészítéssel töltött időt, és marad lehetősége sütni egy finom őszi sütit! A Cityfoodra mindig számíthat, csak egy kattintás, és már visszük is az ebédjét!