Középpontban a zeller

Itt a január, egy új év, azaz a legjobb alkalom arra, hogy elkezdjünk tudatosan étkezni (ha eddig valamilyen okból kifolyólag ezt elszalasztottuk volna). Az évszaknak megfelelő alapanyagok szerinti étkezés már jó ugródeszka lehet ehhez. A mesterséges adalékanyagok fogyasztásának csökkentésével, tartósító- és édesítőszerekkel, illetve színezékekkel megáldott élelmiszerek hanyagolásával bizony az idegrendszerünk rombolását akadályozhatjuk meg!

Ugyanakkor mit építhetünk a tudatos táplálkozással? Tisztább gondolkodást, önbizalmat, az összefüggések átlátását, energiaszintnövekedést, életerőt, harmóniát, céltudatosságot. Ezek mind a magunkhoz vett élelmiszerek jótékony hatásaként jelentkezhetnek. Váljunk meg hát a méreganyagoktól és együnk januárban kevés húst és halat, könnyed fűszerezést alkalmazzunk, mely nem terheli a szervezetünket. Együnk sok zöldséget, januárban ezeket:

alma és körte félék, cékla, cikória, csicsóka, fehér-,lila-, kelkáposzta, fodros kel, fekete-, jégcsap retek, fok-, lila-, vörös-, póréhagyma, paszternák, fehér-, sárgarépa, karalábé, karfiol, téli saláta zöldek, naspolya, sütőtök, burgonya, batáta, tarlórépa, zellergumó, szárzeller, édeskömény, dió, mogyoró, mák, mandula, lencse, bab.

Egyet kiemelve, kerüljön most középpontba a zeller, mint januári kedvenc, mely jóllehet nem a legszemrevalóbb zöldség, de néhány ötlettel a tarsolyunkban sokkal több mindent „főzhetünk” ki belőle, mint gondolnánk. A zeller ugyanis igazi téli jóbarát: vízhajtó hatású, nátrium-, kálcium-, foszfor-, vas- és magnéziumforrás, jót tesz az emésztésnek és serkenti a vese működését. Akkor is érdemes lenne fogyasztani, ha nem lenne karakteres és jóízű zöldség, de így pláne vétek lenne kihagyni.

Képzeljük el, hogy megyünk a piacon, keressük a tökéletes ZELLERT. Legyen kicsit ráncos, kicsit göcsörtös, kicsit hepehupás, de semmiképpen sem egyenletes, mert olyan nincs. Lehet göröngyösségében harmonikus, de ha egy kis zöldes szín is vegyül a homokszínű felületbe, akkor biztosan friss az áru! Ha már ránézésre is van súlya, és a testes példányt kezünkben tartva érezzük, hogy van kraft, el ne engedjük többé! Ha megvan a tuti zeller, de még nem tudjuk, mihez kezdjünk vele (ilyen gond nem lesz a cikk végére érve), tisztítás nélkül zacskóban rakjuk be a hűtőbe, társként ne feledjünk mellé száraz papírtörlőt tenni, ami felszívja a felesleges nedvességet. Ilyen körülmények között akár 3 hétig is halasztgathatjuk a konyha adta örömöket.

De hogyan edd?

Itt az ideje, hogy elvessük azt a nagy tévedést, hogy a zeller csak és kizárólag levesbe való zöldség. Mert a zeller igenis sokszínű, sokoldalú személyiség. Szépen teljesít nyers, főtt, rántott, sült és pirított formájában is, ráadásul egész évben hozzájuthatunk.

Elő a botmixerekkel, avagy dobjuk fel a zellerkrémlevesünket izgalmas fűszerezéssel, például gyömbérrel. Ugyanígy a krumplipüré helyett tegyünk zellerpürét vasárnap az asztalra! Ha pedig vegetáriánus barátainkat akarjuk lenyűgözni a hétvégén, készítsük el a zellert jól átsütve, hiszen a „zellersteak” egészen új ízeket hoz elő ebből a zöldségből. Ez lehet az a bizonyos pillanat, amikor rájövünk, hogy az egyik legizgalmasabb alapanyaggal állunk szemtől szemben.

Salátaként pedig az ízek és textúrák üde játéka lesz a zeller. Hozzávalóként nincs is másra szükségünk, csak friss zellerre, áfonyára, lime-ra, egy kis olívaolajra és pirított tökmagra, meg 5 percre. Akkor lesz igazán finom, ha mandolint használunk a szeleteléshez, és egészen vékonyra vágjuk.

Jó szórakozást kívánunk a konyhában!