sötőtök-krémleves tányérban

Sütőtök-krémleves, ahogyan még nem kóstoltad

A sütőtököt mindenki jól ismeri, sokan szeretik, és az ősz egyik legnagyobb kincsének tartják, ami érthető, hiszen rengeteg vitamin található benne. Kis hazánkban főleg az egyszerű sütőben sütésnek van hagyománya, ami időigényes, de nagyon egyszerű és egészséges megoldás, ha kezünkbe akad egy szép sütni való tök. De nem csak a sütőben sütés létezik, a sütőtökből számos izgalmas ételt lehet készíteni, szószos tésztáknak például kiváló kiegészítője, de nagyon finom a sütőtökkrémmel készült sütemény is. Ezen a héten a Cityfood egy igazi különlegességgel szeretné kedves olvasóit meglepni, ami nem más, mint az édes sütőtök-krémleves. Fontos hangsúlyozni, hogy édes, mert az elmúlt években felkapott lett a sós-hagymás-baconös sütőtökleves, a Cityfood azonban most egy új recepttel rukkol elő, mégpedig az édes változattal.

Először is érdemes tisztázni, hogy mi a jó tök titka? Kevesen tudják, hogy a sütőtök, bár már ősz elejétől kapható a boltokban, és már ekkor is szép sárga színekben pompázik, igazán finom csak akkortól lesz, ha megcsípi kicsit a dér. Ez adja az igazi édességét, tehát a vásárlással érdemes kivárni az első enyhe talaj menti fagyokat. Ha van lehetőségünk piacon vásárolni, a hűvös idő beköszöntével keressük az idős nénik és bácsik standjait, az ő sütőtökük a legjobb minőségű és legfinomabb, hiszen ők többnyire birtokában vannak ennek az apró, de annál lényegesebb titoknak.

Hozzávalók:
fél kiló sütőtök
2 nagy alma
3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 liter víz
fél citrom leve
4 ek főzőtejszín
egy marék aszalt vörösáfonya
egy marék pirított mandula

A tököt meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. Az almát, amiből a hidegek beköszöntével minden nap érdemes egyet fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében, szintén meghámozzuk, magházát kivágjuk, és a gyümölcsöt felkockázzuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fél citrom levét és az őrölt fahéjat. Feltesszük főni, és addig főzzük, míg a tök meg nem puhul. Botmixerrel összeturmixoljuk szép sima állagúra. Beletesszük a tejszínt és összeforraljuk vele. Ezzel el is készült az ízletes leves, amihez tálaláskor aszalt vörösáfonyát és pirított mandulaforgácsot kínálunk.

Ha Ön is imádja a jellegzetes őszi ízeket, de a csak egy gyors levesre van ideje, próbálja ki ezt a különleges töklevest, és rendeljen mellé a Cityfood weboldaláról egy finom főételt és egy desszertet!