Mángold, az új csodazöldség

  • |

Ha Ön is szereti az új ízeket és rajong az egészséges zöldségekért, a Cityfood e heti cikke Önnek szól! Olyan különleges zöldséget fogunk most bemutatni, amit kevesen ismernek, pedig hazai éghajlaton is kiválóan termeszthető, zöld, leveles zöldségről van szó, amit akár saját kertünkben is nevelgethetünk. Kicsit káposzta, kicsit spenót, kicsit cékla, de valójában egyik sem – ez a mángold.

Leveles répa

A mángold, ahogyan már írtuk, szoros rokonságban áll a céklával, íze pedig valahol a kelkáposzta és a spenót között helyezkedik el, ám mindkettőnél erőteljesebb. Alig ismerik Európában, holott sokoldalúan felhasználható és egyszerűen termeszthető növényről van szó. A népnyelv leveles répának is nevezi.

A növény

A mángold kétéves növény, első évben a leveleit és a gyökereit növeszti, a másodikban a magszárát, a virágait és a magjait. Főzésre a legjobb a leveleit használni, így az első évben le szokták szüretelni, de érdemes néhány tövet meghagyni a következő évre is, így tud magot érlelni, amit aztán el lehet vetni. A magokat tavasz végén kell elvetni, és júniustól késő őszig szüretelhető a dús levélzete.

Gondozása, külleme

A mángold nagy előnye, hogy nincs különösebb talajigénye. Amire viszont érzékeny, az a szárazság, nem jól tűri. Sok és rendszeres vízpótlást igényel, valamint meleget és napsütést. A mángoldnak is több fajtája létezik, van, aminek a levélnyele fehér, és mélyzöldek a levelei, de létezik piros levélnyéllel rendelkező változat is.

Felhasználása

A megtisztított levelet érdemes a levélnyéltől megfosztani, hiszen – bár ehető – vastag és kemény. A levelek megpárolva jól fagyaszthatóak, nem veszítenek ízükből a fagyasztás során sem. Kiengedve aztán könnyedén felhasználhatóak. Aki nem szeret semmit sem kidobni, a levélnyeleket is felhasználhatja, a spárgához hasonlóan lehet elkészíteni. A levelek a spenóthoz hasonlóan párolhatóak vagy főzhetőek. Készülhet belőlük főzelék, mártás, köret, de kerülhet salátába is vagy éppen rakott ételekbe.

 

Ön is szívesen enne valami egészségeset, de a nyár végi hajrában nem jut ideje főzni? A legjobb megoldás, ha ebédjét házhoz rendeli. Kényelmes, megbízható, gyors, finom ételek és megfizethető árak a Cityfoodnál!