Paleolit A-Z

A paleolit étrend tulajdonképpen az ősemberek étkezésének modern kori rekonstruálása. Mivel a génállományunk a paleolitikum (őskőkor) óta nem változott lényegesen, így az akkorra kialakult táplálkozási-életmódbeli szokások lennének számunkra a legoptimálisabbak ma is. Van három tényező, amely nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy egészséges, hosszú és jó közérzettel megáldottan élhessük a mindennapokat! Ez pedig nem más, mint a természetes étel, a mozgás és a fény – a három tényező, ami a modern, városi életből valójában hiányzik. A paleolit életmód tehát éppen ezeket a pilléreket hivatott visszaépíteni a napjainkba.

De hogyan?

Nagyon egyszerű: tudatosan! A paleolit étkezés egyik fő jellemzője, hogy kiiktatja azokat a gabonákat, melyek glutént tartalmaznak, valamint mindenféle tejterméket és hüvelyest is. Tehát az étrend gluténmentes, gabonamentes és laktózmentes. A gabonák és a hüvelyesek a paleolit korszak után, a mezőgazdaság megjelenésével váltak elérhetővé, körülbelül 10.000 évvel ezelőtt, viszont az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. Lektineket tartalmaznak és egyéb olyan vegyületeket, amik potenciálisan károsítják a bélbolyhok működését, ami gyulladásokhoz és autoimmun reakciókhoz vezethetnek. A laktóz és a tejben található kazein fehérje is hasonló problémákat válthat ki.

Ma egyre népszerűbbek a feldolgozott élelmiszerek, mint például a finomított liszt, ami ott van a reggeli gabonapelyhekben, a kenyérben. De ilyen a rizs és a finomított cukor, ami a sütőipari termékekben, üdítőkben, gyümölcslevekben is jelen van, a mesterséges édesítőszerekről, energiaitalokról és fehérjepótlókról nem is beszélve. Pedig ezek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mert rengeteg mesterséges és káros összetevő hordozói. Ezenfelül ezekben az ételekben sok vegyi- és adalékanyag is van, igazán minimális tápértékkel.

A paleolit táplálkozás a valódi és egészséges élelmiszereket részesíti előnyben.

Mik ezek?

A nem keményítőtartalmú zöldségek, a friss gyümölcsök, a fehérjében gazdag húsok, a halak, a tenger gyümölcsei, a fűvel táplált állatok húsa, a kókuszolaj, az olívaolaj, az avokádó olaj mind részét képezik a paleo életmódnak.

Zárásként nem marad más hátra, minthogy áttekintse Paleo étlapunkat, és már holnap életmódot váltson!