Banán split

Egyszerű, de nagyszerű desszert némi trópusi hangulattal megfűszerezve, ami igazán jólesik a melegebb napokon. Ez bizony a banán split, egy jellegzetes amerikai édesség, amivel érdemes mindenkinek megismerkednie. A lágy fagyi, az édes banán, a tejszínhab és a csokiszósz együttesének nem lehet ellenállni, még akkor sem, ha a nyári szuper alakunk bánja a dolgot. Szerencsére a Cityfoodnak azok számára is van egy mentő ötlete, akik kevésbé édesszájúak, vagy vigyázni akarnak a vonalaikra.

Az eredeti recept

Ahogyan az lenni szokott, a banán split eredete nem tisztázott, annyit lehet biztosan tudni, hogy a desszert Amerikából származik. A pontos összetevők adottak: banán, csoki-, eper- és vaníliafagyi, tejszínhab, csokiszósz, egy kis durvára vágott dió és egy szem koktélcseresznye. A banánt egyszerűen kettévágjuk, egy hosszúkás tányérra helyezzük, és sorban belerakjuk a három gombóc fagyit. Ezt követően egy kis tejszínhabbal díszítjük, leöntjük csokiszósszal, megszórjuk a dióval, a tetejére pedig egy szem koktélcseresznyét helyezünk. Öt perc alatt elkészül, és mindenki imádni fogja.

Ha trópusi hangulatra vágyunk

A banán split már önmagában is tengerparti hangulatot idéz, de még jobb, ha egy kis csavart teszünk a dologba, és gyümölcsös, trópusi ízekkel gazdagítjuk desszertünket. A klasszikus fagyigombócok helyett mangó-, ananász- és kókuszfagyit tehetünk bele, a tejszínhabot pedig megszórhatjuk némi aprított, pirított makadámdióval. Természetesen csak a képzeletünk szabhat határt a különböző variációknak, bármilyen gyümölcs- és fagyikombinációval érdemes kísérletezni.

Egy egészségesebb alternatíva

Az ötlet tetszik, szuper, hogy gyorsan elkészül, de már a gondolattól is hízni kezdünk? Ez utóbbi kétségtelen, de annak sem kell elkeserednie, aki szeretne egy kevésbé kalóriadús alternatívát kipróbálni. A banán talán maradhat, de fagylalt helyett érdemes friss gyümölcsökkel megszórni, például eperrel, áfonyával, barackkal vagy ananásszal, majd natúr joghurttal leönteni az egészet. A tetejére szórhatunk magvakat vagy egy kis zabpelyhet – így könnyebb lesz beilleszteni egy megengedőbb fogyókúrába is.

A desszert már megvan, de az ebéd még sehol? Ha a sok teendő mellett az ebédkészítésre már nincs idő, a Cityfood kisegít a bajból. Rendeljen tőlünk finom ebédet házhoz, válassza a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldást!