A legmagasabb C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy olyan vitamin, amely nélkül nem képes egészségesen működni az emberi szervezet, védekező rendszerünk hatékonysága nagyban függ attól, hogy van-e testünkben elegendő ebből a különleges vegyületből. A C-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ám egyes gyümölcsök és zöldségek különösen nagy mennyiségben tartalmazzák, ezeket veszi most sorra a Cityfood. Tartson velünk, étkezzünk együtt tudatosan!

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika nagyszerű C-vitamin forrás, egyetlen közepes méretű piros kaliforniai paprika 190 milligrammot tartalmaz. Ez több mint kétszerese a felnőttek számára ajánlott napi bevitelnek. Ez a zamatos, húsos paprika többféle színben kapható, mindegyik szín más-más vitamintartalommal bír. A piros színű a leggazdagabb C-vitaminban, ezt követi a sárga, majd a zöld.

Kelkáposzta

Kissé megosztó zöldség, ám számos hasznos tápanyagban gazdag, például rostban, kalciumban, vasban, és persze C-vitaminban, utóbbiból 80 milligrammot tartalmaz 100 grammonként. Tápláló összetevője bármilyen étrendnek, levesnek, sőt, főzeléknek is kiváló, de egy kis olívaolajjal megkenve akár meg is süthetjük.

Brokkoli

100 gramm brokkoliban 89 milligramm C-vitamin található. Ez a keresztes virágú zöldség magas rost-, kalcium- és vastartalommal rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Nagy előnye, hogy sokoldalúan felhasználható. Fogyasztható párolva, levesnek, szósszal leöntve, de az igazán bátrak akár turmixba is tehetik.

Kivi

Ez a furcsa kinézetű, közepes méretű, édes, ám kissé csípős gyümölcs rendkívül gazdag C-vitaminban. Egy közepes méretű kivi körülbelül 70 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a felnőttek számára ajánlott napi bevitel 77%-át fedezi. Emellett rost-, kálium- és egyéb alapvető vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Akinek magában túl savanyú, keverheti joghurtba vagy gyümölcssalátába.

Eper

Az eper édes és lédús, rendkívül népszerű gyümölcs. Egy csésze eper körülbelül 97 milligramm C-vitamint tartalmaz, tehát fedezi a felnőttek napi C-vitamin szükségletét. Az eper egyben rost-, folsav- és ásványi anyagok forrása is. Az eperszezon még odébb van, de érdemes észben tartani, milyen értékes gyümölcs. Nem véletlen, hogy az eper a három legkedveltebb íz egyike.

A legtöbb, amit egészségünk megőrzéséért tehetünk, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ha a mindennapos meleg étel elkészítése gondot okoz, bízza a dolgot a Cityfoodra, mi főzünk Ön helyett!