eper és málna

Eper és málna – a legfinomabb csodabogyók

  • |

Tegye fel a kezét, aki egész évben várja az eperszezont, és már januárban arról szokott álmodozni, hogy friss epret eszeget a napfényes teraszon! Nagy az öröm most, mert végre beköszöntött a tavasz, és lassan elárasztják hazánkat az eperárusok, ezért könnyedén hozzájuthatunk a legnépszerűbb gyümölcshöz. Hasonló a helyzet a málnával, hiszen mindkettőnek jelentős rajongótábora van, és bár hazai málnát még nem nagyon lehet kapni, már nem kell rá sokat várni. Lássuk, azon túl, hogy imádjuk az ízüket, miért érdemes őket fogyasztani. Tartson a Cityfooddal, tudja meg, milyen sokat segít szervezetének, ha egy szelet csoki helyett néhány szem epret vagy málnát választ desszertnek!

Eper
Az eper nem csak ízével és illatával varázsolja el az embert, hanem különleges összetevőivel is, melyek hatékonyan támogatják az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint – egyes kutatások szerint egy maréknyi eper fedezi a napi C-vitamin szükséglet felét. Másik csodálatos tulajdonsága, hogy antioxidáns hatása miatt csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, főként az igen gyakran előforduló ízületi gyulladást. Az eperben található kálium segít a vérnyomás szabályozásában, és a koleszterinszintet is kordában tartja. Mindezek mellett segít a szemnek egészségesnek maradni, erősíti a szaruhártyát és a retinát, valamint segít megelőzni a szürkehályog kialakulását. A bőrünkre is jótékonyan hat, megelőzi a ráncok kialakulását, és még a fogyásban is segít.
Eperallergia? Bizony létezik, az eper ugyanis az egyik legnehezebben emészthető gyümölcs, az allergének listáján előkelő helyen szerepel. Vannak, akik sajnos nem tudják megemészteni, ezért náluk gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz. Szerencsére ez csak az emberek egy szűk rétegét érinti, mindenki másnak ajánljuk a rendseres eperfogyasztást szezon idején!

Málna
A málna ára nem véletlenül borsos, akinek nincs otthon a kertjében málna, nem is biztos, hogy hozzájut a nyári szezon során, hiszen gyorsan romlik, kézzel kell leszedni a kis piros bogyókat a szúrós ágakról, ezért mindenhol a drága gyümölcsök közé tartozik. Ha mégis van rá mód, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, mert magas a vitamin- és antioxidáns tartalma, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Segít testünknek a megfelelő vércukorszint szabályozásában, csökkenti a magas vérnyomást. A havi női bajokban is nagyon hasznos lehet, segít a szabálytalan ciklussal küzdőknek. A leveléből főzött tea számos megbetegedésre csodaszer, akár frissen szedve, akár szárítva készíthető belőle csodatevő tea.

Az eper és a málna tehát igazi csodabogyók, a kettőjük találkozása pedig egy kis rozéval igazi tavaszi-nyári feledhetetlen élményt nyújt. Egy főétkezést azonban nem lehet velük kiváltani, ezért a Cityfood jó szívvel ajánlja kedves megrendelőinek a weboldalát, ahonnan könnyedén megrendelhetik kedvenc ételeiket. Ön kiválasztja, mi házhoz visszük ebédjét!