Sztárvendég: a répa

Ami azt illeti, receptre kellene írni, hogy mindenki készítsen néha otthon egy jó cipót (vagy kettőt)! Egyrészt garantált vele a siker, másrészt a nyugalom érzése, amit készítés közben tapasztal az ember. Mert jól variálható és garantáltan adalékmentes, a sülő kenyér illata pedig utánozhatatlanul békés hangulatot teremt. Sőt, ha kézzel dagasztjuk, „kigyúrható” magunkból a napi stressz is!

Hozzávalók (2 közepes méretű cipóhoz):

– 20 dkg világos rozsliszt 
– 10 + kb. 10 dkg kenyérliszt 
– 1 csomag instant élesztő 
– 25 dkg túró 
– 8 dkg sárgarépa 
– 1 dl langyos tej 
– 1 tojás 
– 1 teáskanál só 
– 2,5 dkg durvára vágott dió 
– 2,5 dkg napraforgómag 

Elkészítés:

A rozslisztet összekeverjük 10 dkg kenyérliszttel és az élesztővel, majd hozzámorzsoljuk az áttört túrót. Belekeverjük a megpucolt, finomra reszelt sárgarépát, a langyos tejet, az elhabart tojást és a sót.
A durvára vágott diót és a napraforgómagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Miután kihűltek, a tésztához adjuk. Végül részleteiben hozzáadagoljuk a maradék 10 dkg lisztet. Mennyisége függ a répa nedvességtartalmától és a tojás méretétől, nem biztos, hogy kelleni fog az összes. Sűrű szerkezetű tésztát kell kapnunk.
A megdagasztott tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettéosztjuk, és 1-1 cipót formázunk belőle. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, hagyjuk még negyed órát kelni, majd vízzel átkenjük a tetejüket. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a cipókat.

Az elkészült kis cipóink a túrótól sokáig puhák és foszlósak maradnak belül, a sárgarépától pedig gyönyörű színük lesz. Nekünk pedig azért jó, ha a répát minden étkezésbe belecsempésszük, mert nemcsak a májműködést segíti, de rostban is nagyon gazdag, ezért segít leoldani a koleszterint, kitakarítja az ereket, végeredményben így csökkenti a koleszterinszintet. Ezenkívül a répában található hatalmas mennyiségű karotinoid segít megelőzni bizonyos típusú daganatok kialakulását, például a nyak-, mell- illetve vastagbélrákét. És ha ez nem lenne elég ok a répa-fogyasztásra, a sok béta-karotin javítja a látást is!

A kenyereink mellé dukál egy jó gulyás, ezt majd a Cityfood biztosítja Önnek!