Nagymama titka: a fakanál

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a technika fejlődésével mindent jobban és praktikusabban tudunk megcsinálni, mint a néhány generációval előttünk élő szüleink, nagyszüleink. Ám ez nem mindig van így, az ősi tudás igenis értékes. A műanyag az élet sok területén felváltotta a fát és a fémeket, mert olcsóbb, könnyebb, tartósabb, nem rozsdásodik, könnyebb tisztítani, stb. Még a régi, jól megszokott konyhai eszközeinket is kitúrja helyükről! Nem divat ma már a fából készült fakanál és a vágódeszka, a boltok polcait néhány éve ellepték divatosabb neonsárga színű társaik. A Cityfood most utánajárt, valóban jobbak-e!

Érdemes kidobnunk a régi jó fakanalainkat és vágódeszkáinkat?

A válasz egyszerű: nem. Nem jobbak a műanyag keverőkanalak és vágódeszkák, ugyanis nem tartósabbak, és számos olyan káros anyag keletkezhet használatuk során, amire nincs szüksége az emberi szervezetnek. Ha belegondolunk, hogy a fa anyagát a természet adta, a műanyagot pedig óriási gyárakban állítják elő mindenféle vegyszerek hozzáadásával, nem is marad bennünk túl sok kérdés.

Mitől olyan értékes a fából készült fakanál? Mert erős és kemény, így bármilyen sűrű ételt át tudunk vele alaposan keverni, nagy erőt tudunk vele kifejteni. A formára faragott fakanalak vége van annyira puha, hogy ne sértse fel az edények falát. Így bírja a főzés közben keletkező hőt, nem forrósodik fel a nyele, és nem égetjük meg magunkat vele.

Mire figyeljünk oda mégis?

Néhány dologra érdemes ügyelnünk, ha meg szeretnénk őrizni nagyanyáink örökségét. A sérült fakanalakat és vágódeszkákat ne használjuk, mert a repedésekben kórokozók tanyázhatnak! Nem szerencsés, ha étellel találkoznak. A másik fontos dolog, hogy ne tegyük mosogatógépbe őket! Ott ugyanis akkora nyomásnak és hőhatásnak vannak kitéve, hogy mikrorepedések keletkeznek a fán, melyekben szintén megülhetnek a baktériumok. Az elszíneződött fakanalakat sózzuk meg, majd citromlével mossuk alaposan át, végül öblítsük le tiszta vízzel, és szárítsuk meg őket. Ha netán kellemetlen ételszaga van, ecetes forró vízben főzzük ki, majd szárítsuk meg alaposan.

A Cityfood ételfutár mindig ügyel arra, hogy kövesse a trendeket, vannak azonban dolgok, melyekben igazi hagyományőrzők vagyunk, ilyenek az igazi magyar ételek, melyeket megrendelhet tőlünk, és a fakanál – mi ugyanis kizárólag fával vagyunk hajlandóak főzni.