Vegyszermentes tartósítás: a fagyasztás

Jelentős probléma napjainkban, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagy része nem hazai, többségük külföldről érkezik. Aki igazán tudatosan szeretne étkezni, annak a téli hónapok beköszöntével komoly gondot okoz a friss ennivaló hiánya. Van azonban egy nagyon egyszerű megoldás, a fagyasztás. Ne késlekedjünk, gondoljunk időben a téli vitamin-utánpótlásunkra!

Szerintünk

A Cityfood tapasztalata szerint a legegyszerűbb és leggyorsabb tartósítási mód a fagyasztás. Csak megmossuk és bezacskózzuk a kívánt mennyiségeket, és máris mehetnek a fagyasztóba. Mire kell mégis figyelnünk? Például arra, hogy a megvásárolt gyümölcs és zöldség lehetőleg bio legyen. Illetve az alapos tisztításra: jól mossunk át mindent, mielőtt a zacskóba tennénk őket. Szűrőbe téve csepegtessük le róluk a vizet, vagy helyezzük egy tiszta konyharuhára, ahol gyorsan lecsepegnek a megmosott zöldségek és gyümölcsök. Lehetőleg használjunk gyorsfagyasztási módot, amikor a mélyhűtőbe tesszük a légmentesen lezárt zacskókat vagy edényeket, és előre találjuk ki, hogy mekkora adagokra lesz majd szükségünk.

Vannak jól és kevésbé jól fagyasztható zöldségek és gyümölcsök. A gyümölcsök közül érdemes a fagyasztóba tenni meggyet, cseresznyét, ribizlit, málnát, barackot, szedret, szilvát és körtét. Az alma ugyan jól fagyasztható, de az szinte egész évben elérhető, ezért talán nem indokolt telepakolni vele a mélyhűtőt. Az epernek nem tesz jót a fagyasztás, ugyanis kiengedés után megváltozik az íze és az állaga, de levesnek még úgy is kitűnő lehet. Dinnyét sajnos nem érdemes fagyasztani, se a szőlőt és a citrusféléket.

A zöldségek közül a borsó, a bab, a tök, a kelbimbó, a gomba, a spenót, a sóska és a paprika nagyszerűen fagyaszthatók. Érdemes őket előkészíteni, a tököt legyalulni, a babot megpucolni, a paprikát és a gombát felaprítani. Ugyanakkor nem érdemes próbálkozni a hagyma, a krumpli, a paradicsom, a retek és a saláta fagyasztásával. Aki sok zöldfűszert használ, annak ajánlott még az ilyenkor csokorban kapható petrezselyemzöld, a kapor és más zöldfűszerek fagyasztása is.

Természetesen annak sem kell egészséges és megbízható zöldségek és gyümölcsök nélkül maradnia, akinek nyáron nincs lehetősége lefagyasztani, a Cityfood kínálatában ugyanis egész évben ellenőrzött minőségű alapanyagokból készült ételek kaphatók, amelyeket futáraink boldogan szállítanak házhoz!