Gyors és egyszerű: a gombaleves

Se nem növény, se nem állat, testük 90%-a víz, néhány fajuk képes a sötétben világítani, egyes fajok pedig olyan erővel nyomulnak a felszín felé, hogy még az aszfaltot is megrepeszthetik. Spóráik akár több száz évig is életben tudnak maradni, békésen várva a megfelelő pillanatot arra, hogy kibújjanak a földből. Igazi csodalények – ezek a gombák. E heti bejegyzésünkben szeretnénk teret adni ezeknek az apró kis élőlényeknek és bemutatni egy igazi szívet, lelket és testet melengető levest. Éljen a gombaleves!
Kétségkívül a legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, szinte elronthatatlan étel. Egyetlen fontos alapszabály van csupán, hogy mindig bevizsgált gombát használjunk a főzés során! Vásárolhatjuk piacon, szupermarketben, vagy szedhetjük mi magunk is, de a bevizsgálás létfontosságú! A mérgező gomba ugyanis életveszélyes, fogyasztása halált okozhat!

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba (bármilyen fajta bevizsgáláson átesett gomba, a csiperke a legkönnyebben beszerezhető)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem (fontos, hogy friss legyen, a szárított már nem tud ugyanolyan különleges ízt adni az ételnek)
  • 1tyúkhúsleves leveskocka + 1 liter víz (ha van kéznél húsleves alaplé, azt is használhatjuk, ebből szintén 1 literre lesz szükség)
  • 2 dl főzőtejszín
  • só és őrölt bors
  • pici olaj

A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk. A petrezselyem leveleit megmossuk, majd felaprítjuk. Ezzel készen is vannak az előkészületek.
A vöröshagymát és a fokhagymát megdinszteljük az olajon, amikor kezd aranysárga lenni, rátesszük a gombát. Megszórjuk egy kevés sóval és borssal, majd puhára dinszteljük. Ezt követően felöntjük vízzel, beletesszük a tyúkhúsleves kockát és összeforraljuk. Ha húsleves alaplevet használunk, abba már nem kell tyúkhúsleves kockát tennünk. Amikor összeforrt, a gomba pedig puhára főtt, beleszórjuk a petrezselyem zöldjét, és azzal is forraljuk néhány percig. Végül a tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, és ha szükséges, még sózzuk-borsozzuk.
Ugye milyen egyszerű? Ha Ön is szereti a gombalevest, de éppen annyira el van havazva a mindennapi rohanásban, hogy nincs ideje elkészíteni, van egy remek tippünk: keresse a Cityfood étlapján a gombalevest, kóstolja meg a magyaros változatot! Garantáltan nem fog csalódni!