mivel várjuk a mikulást

Mivel várjuk a Mikulást?

Magyarországon a Mikulás érkezését fényesre suvickolt kiscsizmákkal várjuk, na és persze azzal, hogy egész évben igyekszünk nagyon jó gyerekek lenni. Amerikában más a szokás, ott ugyanis nincsen külön Mikulás ünnep, hanem a karácsonyi ajándékot hozza a Mikulás, akit egy pohár tejjel és finom házi készítésű keksszel várnak a kisgyerekek. Este kikészítik, hogy éjjel, amikor megérkezik a fáradt és éhes, nagyszakállú öregúr, csipegethessen belőle. És láss csodát: reggelre a tej és a finom keksz eltűnik, a szobát pedig ajándékdobozok sokasága borítja be. Aki szeretné a gyerekekkel a Mikulásvárás élményét fokozni, annak érdemes kipróbálnia ezt a kedves szokást. Most egy tradicionális amerikai Mikulásváró csokis keksz receptjét szeretnék megosztani kedves olvasóinkkal.

Hozzávalók:

    • 25 dkg finomliszt
    • 15 dkg kristálycukor
    • 12 dkg vaj
    • 20 dkg apróra vágott csoki (lehet tejcsoki vagy étcsoki, attól függően, hogy a mi Mikulásunk melyiket szereti jobban)
    • 1 tojás
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • fél tk. szódabikarbóna
    • 1 csipet só

Ennek a csokis keksznek az íze mellet még egy másik jelentős előnye is van: összesen fél óra alatt el lehet készíteni! A vajat olvasszuk fel a mikróban vagy a tűzhelyen egy lábasban. Akkor jó, ha folyós állagú, de nem forró. A cukrot adjuk hozzá, keverjük habosra a masszát, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojást. A lisztet a szódabikarbónával és a sóval elegyítsük, majd szórjuk a vajas masszába. Alaposan keverjük össze az egészet, sűrű tészta lesz belőle, állagra hasonló a gyurmáéhoz. Végezetül adjuk hozzá a csokidarabokat, és azt is keverjük bele. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tésztából formázzunk golyókat, melyeket úgy helyezzünk el, hogy legyen közöttük távolság, mert sülés közben meg fognak nőni. Körülbelül 15 darab golyó jön ki a tésztából. Előmelegített sütőben 160 °C-on 12 perc alatt süssük meg őket. Nem érdemes túlsütni, mert akkor nem fognak tudni megpuhulni. A kekszek a tepsiben hűljenek ki, mert melegen még törnek! Tárolhatjuk őket egy szép fémdobozban, de legyünk óvatosak, nehogy a Mikulásnak már ne jusson belőle!
Ha a hűvös idő közeledtével és a napfényes órák rövidülésével ki sem lát a sok tennivaló mögül, ne habozzon, lepje meg magát azzal, hogy holnap nem kell főznie, és rendelje meg a Cityfood.hu-ról másnapi ebédjét, így marad ideje egy kis sütkérezésre!