Óévbúcsúztató borleves

Óévbúcsúztató borleves

A karácsony elmúltával végre kiengedhetjük a sokfogásos ünnepi lakomák után a gőzt, hamarosan visszaáll minden a megszokott kerékvágásba, otthonunkat elhagyják a vendégek, de előtte még vár ránk egy jó kis buli, amivel elköszönhetünk az óévtől, kitalálhatjuk, mit várunk az új esztendőtől, milyen fogadalmakat teszünk a következő évre. Érdemes a fogadalmakkal és a kívánságokkal csínján bánni, mert az is előfordulhat, hogy az Élet meglep minket valamivel! Ahogyan a közismert mondás is tartja: Vigyázz, mit kívánsz, mert a végén még teljesül!
A szilveszteri alkoholmámor főszereplői a pezsgő és a bor, aki azonban nem akar filmszakadást, de szereti az alkohol ízét, és szeretne valami különlegessel ünnepelni, annak a legjobb választás a borleves. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, igazi ünnepi étel. Óvatosan bánjunk vele, mert leves lévén kanállal kell enni, a kanállal evés, hasonlóan a szívószállal iváshoz pedig elősegíti az alkohol felszívódását. Így aztán gyorsan becsíphetünk egy csésze levestől is.

Hozzávalók:
5 dl fehérbor
5 dl víz
1 tojás sárgája
1 evőkanál finomliszt
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis dobozos főzőtejszín
1 citrom lereszelt héja
1 db fahéjrúd
1 kk. mézeskalácsfűszer
+ mazsola, tejszínhab és pirított mandula forgácsok

A bort egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját, a fahéj rudat és a mézeskalács fűszert. Jól felforraljuk, hogy ne maradjon benne a bor teljes alkoholtartalma, és a fűszerek íze is kioldódjon. Közben a tojássárgáját kikeverjük a liszttel és a vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett a forrásban lévő borba csurgatjuk. Összeforraljuk, majd végül beleöntjük a tejszínt, és összefőzzük vele. A fahéj rudat kivesszük, mert ha túl sokáig áll a levesben, megkeseredhet tőle. Aki szereti, mazsolával gazdagíthatja, ez esetben a forró levesbe szórjuk a mazsolát, és néhány percig még főzzük vele. A szeletelt mandulát egy serpenyőben megpirítjuk, ügyelve rá, hogy ne égjenek meg a mandulaszeletek. Végezetül a még forró levest tálalótálakba szedjük, tejszínhabot nyomunk a tetejére és megszórjuk a mandulaszeletekkel. Melegen szervírozzuk!
Ha Ön is elfáradt a sok ünnepi étel elkészítésében, ne álljon neki a szilveszteri lakoma készítésének egymaga, inkább keressen a borleveshez illő főételt és rendelje meg a Cityfood ételfutártól! A Cityfood csapata sikeres és boldog új évet kíván Önnek és szeretteinek, kívánjuk, hogy minden vágya teljesüljön a következő évben is!