A legfinomabb krumplis étel: a tócsni

A legfinomabb krumplis étel: a tócsni

A krumpli igazi varázsalapanyag, nagyon egyszerűen és gyorsan igazán ínycsiklandozó ételek készíthetőek belőle, ráadásul még olcsó is, a magyar konyha legalapvetőbb élelmiszere. Az egyik legfinomabb krumplis ételünk a tócsni, ami már-már abbahagyhatatlan finomság. Egy könnyű mártogatóssal és salátával kiváló főétel, de nagyszerű lehet köretnek szószok, főzelékek mellé, vagy akár kísérőételnek is sült vagy szaftos húsokhoz. Nézzük, hogyan is készül!

Hozzávalók:
1 kg hámozott burgonya
2 egész tojás
3 evőkanál finomliszt
3 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, szerecsendió (mennyiségük igény szerint változtatható)
olaj a kisütéshez

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd durvára reszeljük konyhai reszelővel. Megsózzuk, alaposan összekeverjük, majd egy picit állni hagyjuk. Tizenöt perc elteltével a levét kinyomkodjuk, arra nem lesz szükségünk. A krumplit befűszerezzük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a lisztet. Az egészet jól összekeverjük. A fűszerezésnél lehet igény szerint változtatni a fűszerek fajtáját, aszerint, hogy ki mit kedvel. Kerülhet bele bazsalikom, zöldhagyma vagy bármi, amit szeret a család. A krumplis masszát forró olajba kanalazzuk, és szép aranybarnára sütjük.
A klasszikus tócsni nem tartozik a legalakbarátabb ételek közé, de szerencsére vannak egészségtudatosabb változatok is. Aki szereti a cukkinit, és oda szeretne figyelni étrendjére, az a krumpli mellé reszelhet cukkinit is. A reszelt sárgarépa szintén nagyon jól illik a krumplihoz, ahogyan a brokkoli és a karfiol is. A brokkolit és a karfiolt előtte puhára kell főzni vegetás vízben, és úgy keverni a nyers krumplihoz.
A tócsni legjobb kísérője a vegyes zöldsaláta és a fokhagymás-tejfölös mártogatós. A tejfölt kikeverjük egy kis zúzott fokhagymával, sóval és borssal, kis tálkákba szedjük, és már kínálhatjuk is a tócsni mellé.
Ha kedvet kapott az elkészítéséhez, de nincs ideje két fogást főzni, rendeljen a Cityfood.hu-ról egy ízletes levest előételnek. Gazdag leves kínálatunkból kiválaszthatja a tócsnihoz leginkább illőt!