Hogyan készül a zöldbabfőzelék?

Hogyan készül a zöldbabfőzelék?

Ilyenkor télen sokan visszasírjuk a nyarat, amikor a friss, ropogós zöldségeké és a lédús gyümölcsöké volt a főszerep, nem kellett naphosszat gondolkodni azon, hogy mit főzzünk másnap, mert volt bőven friss alapanyag a piacokon. Most sajnos nem ez a helyzet, kénytelenek vagyunk a hűtőládákhoz nyúlni és elővenni a lefagyasztott zöldségeket, ha nem akarjuk őket teljesen mellőzni téli étrendünkből. Szerencsére a legtöbb zöldség jól fagyasztható és a mélyhűtőből elővéve könnyedén felhasználható. Ezen a héten egy kedvelt és egészséges főzeléket szeretnénk kedves olvasóinknak bemutatni: a zöldbabfőzeléket.
Először is tisztázzuk, hogy nem csak frissen szedett babból lehet finom főzeléket készíteni. Természetesen abból a legjobb, de az előre lefagyasztott vagy a boltban megvásárolt mirelit zöldbab is tökéletesen felhasználható egy zöldbableveshez vagy főzelékhez. Van azonban egy ősi titok, amit nem szabad elfelejteni: a fagyasztott zöldbabot soha nem a vízzel együtt tesszük fel főni! Ebben az esetben ugyanis ehetetlenül kemény és gumis állaga lesz. Ha mindezt szeretnénk elkerülni, előbb a vizet önmagában tegyük fel forrni, amikor már lobog, adjunk hozzá sót, és csak ezt követően tegyük bele a zöldbabot. Nem érdemes fukarkodni az idővel, addig főzzük, amíg meg nem puhul.

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
8 dl víz
1 húsleveskocka
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors (ha szeretnénk, 1 tk. őrölt fűszerpaprikával gazdagíthatjuk)
1 kis doboz tejföl
4 dl olaj
3 ek finomliszt

A vizet feltesszük forrni, és amikor felforrt, belerakjuk a húsleves kockát, egy kevés sót, egy csipet borsot és a babot. Körülbelül 20 perc alatt megfő a bab, eközben elkészítjük a rántást. Az olajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet és megpirítjuk. Ha szeretnénk a főzelékünknek egy kis színt adni, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a tejfölt. Csomómentesre keverjük a masszát – egy pici vizet adhatunk hozzá, hogy keverhető legyen. Ha a bab megfőtt, hozzákeverjük a rántást. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen le! Öt perc alatt összeforr, közben a felaprított petrezselyemzöldet beleszórjuk, majd két perc elteltével levesszük a tűzről, és már kész is!
Ha Ön is szereti a hagyományos, magyaros ízeket, de túl sok a teendője és nincs ideje főzni, keresse bizalommal a Cityfoodot, ahol a jól megszokott ízeket és minőséget garantáljuk minden nap! Csak egy kattintás, és kész az ebéd!