Burgonya kisokos

A burgonya a magyar gasztronómia alapköve, nincs is ennél népszerűbb és gyakrabban használt zöldség a magyar étkezési kultúrában. A burgonyának ezer arca van, mindenféle ételben szeretjük, a téli táplálkozás egyik legfontosabb szereplője, hiszen jól tárolható, kiadós és az ára is megfizethető. Bár rendkívül népszerű alapanyag, sokan nem a célnak megfelelő fajtát vásárolják, így aztán könnyedén lehet csalódás a vége: előfordul, hogy a levesben szétfő, olajban kisütve magába szívja az zsiradékot, tepsiben sütve pedig nem akar megpuhulni. Hogy mindezt elkerüljük, érdemes tudni, melyik fajta burgonyát mire ajánlják a szakemberek. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács burgonyaábécéje szerint a csomagoláson található betűket érdemes figyelni, ugyanis az ABC első három betűje sok mindent elárul róluk.

A (Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata)

Az első csoport tagjai keményebb típusú burgonyák, melyek főzés után is egyben maradnak. Szilárdabb fajták, finom kis szemcsék alkotják őket, ezért miután megfőttek, kiválóan lehet őket karikázni. Ezt a típust salátaburgonyának is szokták nevezni, hiszen nagyon jól illik salátákba, tepsis és rakott ételekbe, valamint hidegkonyhai felhasználásra.

B (Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor)

A következő kategóriába sorolt burgonyák enyhén szétfőnek, de a hőkezelés során még egyben maradnak. Állaguk kissé lisztes, közepesen finom szemcséjűek. Keményítőtartalmuk közepes, ezért alkalmasak sütni, főzni, levesekbe, egytálételekbe, tehát olyan fogásokba, amelyekben nem törjük a krumplit, hanem darabosan hagyjuk.

C (Agria, Kuroda, Százszorszép, Vénusz gold, White lady)

Az utolsó csoport tagjai kifejezetten szemcsés textúrájúak, könnyen és gyorsan szétfőnek, szerkezetük laza. Ezekből lesz a legfinomabb hasábburgonya, chips és minden, amiben pürésítjük a krumplit. A burgonyás tésztákhoz, nudlikhoz, gombócokhoz és a parázsburgonyához is ezek a fajták a legideálisabbak.

Ha Önnek is jólesne egy tányér finom burgonya krémleves, paprikás krumpli, vagy éppen egy szelet sült húst kívánna burgonyapürével, rendelje őket házhoz a Cityfoodtól! Változatos ételkínálattal, folyamatosan megújuló étlappal és finom ízekkel várjuk kedves megrendelőinket. Ha ebéd házhoz rendelés, akkor Cityfood – velünk könnyebbek a dolgos mindennapok!