Dubarry pulykamell

Öt dolog, amiért muszáj megkóstolnod a Dubarry pulykamellet!

XV. Lajos francia király híresen nagy nőbolond volt, kedvenc szeretője, Madame de Pompadour után ágyát a meglehetősen csinos Madame du Barryval osztotta meg. Madame du Barry a király utolsó szeretőjeként sokáig kiváltságosnak érezhette magát, kapcsolatukat nyíltan felvállalták, ám az asszony élete végül tragikusan végződött, guillotine általi halálra ítélték. Ezen a héten a főszerep a Dubarry pulykamellé, mely erről a különleges asszonyról kapta nevét, és amelyet sokan imádnak.

1. Érdekes a sztorija, bár, mint megannyi más étel esetében, a Dubarry pulykamellnek sincs teljesen egybehangzó eredettörténete. Ami teljesen biztos, hogy XV. Lajos király szeretője imádta a pulykahúst és a karfiolt, és ennek ötvözéséből született ez a különleges étel, ami aztán az asszony egyik kedvence lett. Hogy azért kapta-e róla a nevét, mert a kedvéért készítette el az udvari szakács, vagy, mert végül ez lett a kedvenc étele, azt nem tudhatjuk biztosra máig sem.

2. A Dubarry-mód különlegesen finommá teszi, nézzük mi is ez pontosan! Csirke- vagy pulykahús, esetleg sertéskaraj vékonyra szelve, sózva, borsozva, lisztbe forgatva, majd serpenyőben elősütve. A karfiol roppanósra előfőzve, és besamel- vagy Mornay-mártással leöntve. Majd jöhet az egész egymásra pakolása, alulra a hússzeletek, rá a karfiol, végül az egész nyakon öntve a mártással és a teteje sajttal megszórva. Így indulnak a sütőbe, ahol szép aranybarnára sülnek.

3. Besamel vagy Mornay-mártás? Nos, az eredeti recept, ha minden igaz, Mornay-mártással készült, melyhez nem tejet adtak, hanem tejszínt, reszelt parmezánt és természetesen az elmaradhatatlan szerecsendiót és borsot. Az így készített mártás íze kicsit más volt, mint a besamelé, valamivel erőteljesebb. Ma már sokféle változatban él, mindkét verzió tökéletesen illik a húshoz és a karfiolhoz.

4. Elronthatatlan. Nem vállal nagy kockázatot, aki nekifog az elkészítésének, hiszen nagyon egyszerűen és gyorsan elkészthető ételről van szó. A legnagyobb bonyodalmat a túlfőzött karfiol okozhatja, de ez sem égbekiáltó probléma, hiszen úgy is rá tudjuk helyezni a húsok tetejére, így aztán aggodalomra semmi ok, irány a konyha, még a főzésben kevésbé jártasaknak is!

5. Igazi csodafogás, ami alkalmas vendégvárásra, hétvégére, családi ünneplésre, de akár a hétköznapokra is. Pénztárcabarát, alakbarát és rendívül laktató. Szinte bármilyen körettel tálalható, nagyon jól illik mellé mindenféle krumpli, rizs és párolt zöldség, de akár a bulgur vagy valamilyen friss saláta is megfelelő kísérője lehet.

Ön is szívesen megkóstolná? A leginkább időhatékony megoldás, ha a Cityfood-ot választja, és egy finom leves kíséretében megrendeli étlapunkról. Futárunk házhoz szállítja, így Önnek csak annyi a teendője, hogy otthon megmelegíti, és már kész is az ebéd!