szeretjük a májat

Öt dolog, amiért szeretjük a májat

Csirkemáj rizottó, pirított sertésmáj főtt burgonyával, bazsalikomos csirkemáj paradicsomsalátával – csak hogy néhányat említsünk megrendelőink kedvenc májas fogásaiból. Sokan ódzkodnak a belsőségek fogyasztásától, mások pedig rajonganak értük. A máj széles körben elfogadott és rendszeresen készített étel hazánkban, nézzük, miért is szeretjük ennyire!

1. Egészséges. Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a májfogyasztás egészségtelen, hiszen a máj az élőlények legfőbb méregbontó szerve, ezért akár tartalmazhatna is nagy mennyiségben káros anyagokat. De nem teszi, a máj ugyanis átengedi magán a méreganyagokat, lebontja őket, de nem tárolja azokat. Éppen ezért nincs okunk attól félni, hogy a szervezetünkre rossz hatással lesz, ha májat fogyasztunk.

2. Tele van vitaminokkal. A máj számos vitamint tartalmaz, a halak, a liba és a csirke májában sok A-vitamin található, a csirkéjében kifejezetten sok B6, a borjúéban pedig sok a C- és az E-vitamin. Emellett folsav, cink és vas, kalcium és kálium források is, tehát kétségtelenül hasznos a fogyasztásuk. Az A-vitamin köztudottan veszélyes is lehet, ha túladagolják, de szerencsére ettől nem kell tartanunk még akkor sem, ha heti rendszerességgel eszünk májat, mert nem tudunk annyit bevinni belőle a szervezetünkbe, amennyi veszélyes lehetne.

3. Felélénkít. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a májfogyasztás erősen élénkítő hatással bír. Hogy pontosan melyik alkotóeleme az, amitől élénkebbnek érezzük magunkat, arra még nem derült fény, de patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a májat fogyasztó állatok sokkal tovább voltak képesek úszni társaiknál. Azt azért nem mernénk javasolni, hogy egy forró kávé vagy egy kocka csoki helyett együnk meg egy darabka májat, ha éppen fáradtnak érezzük magunkat, de a májfogyasztásra bátran biztatjuk kedves olvasóinkat.

4. Nagyon finom. Aki a resztelt máj hallatán a világból is kifutna, az valószínűleg a túlfőzött és ettől szivacsossá vált máj emléke miatt érzi így. A máj elkészítésének két fontos szabálya van. Az egyik, hogy nem szabad túlszárítani, túlfőzni. A csirke és a sertésmáj ha túlságosan sokáig van hőkezelve, szivacsos, kemény állagú lesz. A libamáj pedig éppen ellenkezőleg, elfolyósodik. Tehát a kellő főzési időt ajánlott betartani!

5. Van egy titka az elkészítésének: a sózás. A húsokat általában rögtön sózzuk, amint a fazékba kerülnek, nem úgy a májat! Ha készítés közben megsózzuk, kivonjuk belőle a nedvességet, ami miatt kemény és rágós lesz. Mindenféle májat csak utólag szabad megsózni, fogyasztás előtt!

Reméljük sikerült azon kedves olvasóinkat is meggyőznünk, akik eddig nem rajongtak a májért, és kedvet kaptak hozzá, hogy megkóstoljanak egy jól elkészített májas fogást. Keressék bizalommal a Cityfood ételfutárt, ahol mindig megbízható minőséget és számos finom májas ételt találnak!