pásztorpite

Pásztorpite, az angolok kedvence

  • |

A rendszerváltás utáni nyitás hatással volt az élet minden területére, beleértve a hazai konyhaművészetet is. Míg azelőtt a többség csak a klasszikus magyar fogásokat ismerte, hirtelen elkezdett külföldről beáramlani a rengeteg információ, és ezzel együtt az új ízek is megérkeztek hazánkba. Az angoloktól megtanultuk a teaivás csínját-bínját, és sok finom receptet ellestünk tőlük. Így történt ez a pásztorpitével is, ami klasszikus angol étel, de mára már itthon is sokan ismerik. Tartson a Cityfooddal, nézzük meg közelebbről, mitől olyan nagyszerű ez a fogás.

A pásztorpite
A pásztorpite egy darált húsos pite, amelynek teteje burgonyapürével van beterítve, a végeredmény pedig egy szaftos, laktató étel, amit sütőben sütnek készre. A receptnek sok változata van, de a meghatározó összetevői a vöröshagymán párolt darált hús, a krumplipüré és a különféle zöldségek, mint például borsó, csemegekukorica, zeller vagy sárgarépa. Sokan tesznek a tetejére sajtot is, ami szépen rápirul a sütőben.

Története
A régebbi szakácskönyvek a pásztorpitét igazi maradékmentő ételként írják le, a hús ugyanis a kimaradt pörkölt volt, amire nem tettek semmi mást, csak burgonyapürét. Egyszerű volt és nagyszerű, nem kellett sokat bajlódni vele, és még kidobni sem kellet az amúgy már megunt pörköltet. Később aztán a szakácsok finomítottak a recepten, jóval gazdagabbá tették azzal, hogy különféle zöldségeket adtak hozzá, és az alapját is megváltoztatták a darált hússal.

Elnevezése
Eredetileg házi pitének nevezték, a pásztorpite elnevezés csak később vált elterjedtté, sokáig mindkét elnevezés élt, egymás szinonimájaként. Angliában azonban a 20. század óta a pásztorpite kifejezést gyakrabban használják.

Tippek és trükkök
– A pásztorpite lelke a szaft. Mégpedig a sűrű szaft, ami nélkül az ételünk száraz lesz.
– Érdemes egy kis paradicsompürét tenni a darált húshoz, ettől lesz igazán ízletes és kellően sűrű a szaft.
– A babérlevél elengedhetetlen fűszere ennek az ételnek, intenzív ízére szükség van a hús elkészítése során.
– Ha van kéznél csirke vagy zöldség alaplé, a húst azzal öntsük fel, és ne vízzel.
– Bár a pásztorpite készülhet sertéshúsból is, a legjobb, ha bárányt használunk hozzá. A bárány jellegzetes íze teltebbé teszi az egész ételt.
– A krumplipürét érdemes lágyra készíteni, hiszen a sütés során veszíteni fog nedvességtartalmából.
– Ha nem csak finomra, de szépre is szeretnénk az ételünket varázsolni, szerezzünk be hozzá egy nyomózsákot, és a burgonyapürét azon keresztül nyomjuk a hús tetejére.

Ön is szereti más nemzetek ízeit, és szeret változatosan étkezni? Ha most épp nincs főzőcskézős, új receptet kipróbálós hangulatban, ne csüggedjen, a Cityfood ezúttal is áll rendelkezésére. Rendelje meg tőlünk holnapi ebédjét, nyugodtan dőljön hátra, és futárunk házhoz szállítja a kívánt fogásokat!