A híres pataki tál

A híres pataki tál

A nyári hőségben sokaknak gondot okoz, hogy nem kívánják a nehéz ételeket, legszívesebben csak friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanának egész nap. Napi egyszeri főtt ételre azonban szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudjon működni. Szerencsére a szezon bővelkedik friss zöldségekben, ezért ha lapul otthon egy pataki tál, most jött el az ideje, hogy kipróbáljuk! Segítségével ugyanis gyorsan elkészíthetőek az olyan finom egytálételek, mint például a baconbe tekert sárgarépa.

Pataki tál, római tál, Römertopf, cseréptál – ez mind ugyanannak az agyagból készült, kiégetett cserépedénynek a neve, amit már az ókori rómaiak is használtak. Régészek közel tízezer éves csépedényekre bukkantak ásatások során, ami egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató. A titok az agyagban, a vízben és a hőfokban rejlik. A cseréptálat be kell áztatni a használat előtt egy órával. Hideg sütőbe tolva kell fokozatosan növelni a hőfokot, hogy ne tegyük ki nagy hőingadozásnak a tálat, és az ne repedjen el (mosogatáskor sem szabad rá rögtön hideg vizet engedni, inkább langyosat). A tál az áztatás során magába szívja a nedvességet, majd a meleg hatására elkezdi magából párologtatni, így zsiradék nélkül tudnak elkészülni és megpuhulni benne a húsok és a zöldségek. A vitaminok és az ásványi anyagok megmaradnak az alapanyagokban, ezért ennyire értékes ez az elkészítési mód. A fűszerek és a zöldségek, húsok íze intenzívebb marad, megőrzik frissességüket. Aki zsírmentesen szeretne étkezni vagy fogyókúrázik, annak a legjobb megoldás, ha egy pataki tálban készíti el az ebédjét, mert a húsban lévő zsiradék elegendő lesz ahhoz, hogy szépen meg tudjon puhulni hozzáadott zsír vagy olaj nélkül.

Mit érdemes készíteni benne? Rakott zöldségeket, tepsis burgonyát, sült húsokat, töltött húsokat, szaftos húsokat zöldségágyon, pásztorpitét. Aki pedig igazán vállalkozó kedvű, és készített már otthon házi kenyeret, annak érdemes kipróbálnia cseréptálban sütni, hiszen erre a célra is tökéletes. Egy finom házi magvas kenyérnél nincs nagyobb ajándék a család számára.

Ha Ön is szereti a húsos-zöldséges gazdag egytálételeket, de épp el van havazva a nyári nyüzsgésben, válassza ki holnapi ebédjét a Cityfood kínálatából, és élvezze az étel házhozszállítás kényelmét! Ne feledje, a nagy melegben nem csak az ivás fontos, az egészséges és kellően változatos étkezést sem szabad elhanyagolni!