gyros pitában

Öt dolog, amiért a gyros örök kedvenc

  • |

A jó idő beköszöntével minden nagyvárosban és üdülőterületen hemzsegnek a gyorsbüfék, a gyros árusok. Hogyan tudott ez a jellegzetesen görög étel ekkora népszerűségre szert tenni, mi lehet a titka, mi az, amire a görögök annyira ráéreztek, hogy igazi életérzés lett mára a gyros evésből? Tartson ezen a héten is a Cityfooddal, ha az ideális nyári ebéd Önnek is egy jeges limonádé és egy finom, könnyű gyros!

1. Görögország, napsütés, nyaralás – ezt idézi nekünk a gyros! Mindannyian vágyunk a nyári melegben egy kis nyaralásra, kikapcsolódásra, a mindennapokból való kilépésre és olyan élményekre, amelyektől gazdagabbnak érezhetjük magunkat. Egy görögországi utazás pont ilyen! Csodálatos táj, hegyek, tengerpart, szikrázó napsütés. Aki volt valaha Görögországban, az biztosan evett ott gyrost. Ez a görög nemzeti étel összefonódott már a könnyed és gondtalan életérzéssel, ezért olyan népszerű világszerte.
2. Hidegen, melegen és langyosan is kiváló fogyasztani. Eredetileg hidegen szervírozzák, de ma már mindenféle módon elérhető. Kapható salátával, pitában, sőt, még pizzák feltétjeként is. Mivel bármilyen hőmérsékleten fogyasztható, rendkívül praktikus étel, a legjobb választás, ha éppen nem tudjuk előre, hogy másnap mikor és hol fogunk tudni ebédelni, lesz-e módon melegíteni az ebédünket vagy sem. Ha biztosra akarunk menni, csakis a gyrost válasszuk!
3. Gazdagon fűszerezett. Tudományos kutatások igazolják, hogy a vegetáriánusok nagy részének nem is a hús íze kezd el hiányozni egy idő után, hanem a fűszereké. Kevés zöldséget lehet olyan gazdagon fűszerezni, mint egy húst, ez az intenzív fűszeres íz utánozhatatlan. Ahány gyrosárus, annyi fűszerezés, mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje.
4. Az igazi gyrost nem tudjuk otthon elkészíteni. Minden, amit nem tudunk mi magunk megfőzni otthon, az egyből különleges lesz, hiszen más, mint amit megszoktunk. A gyros eredetileg egy speciális, forgatható fémrúdon készül, és késsel hajszálvékony szeleteket vágnak le belőle a sütés során. Így a hús még meleg és friss, ugyanakkor szaftos. Az eredeti gyros csirkéből vagy sertéshúsból készül.
5. Szuperegészséges! Mivel tartalmaz friss hagymát, uborkát, paradicsomot és húst is, valamint egy kevés szénhidrátot a pita miatt, ezért minden megvan benne, ami egy teljes értékű ebédhez szükséges. Változatos és gazdag vitamin-, rost- és fehérjeforrás, tehát a legjobb választás, ha szeretnénk megfelelően gondoskodni testünk szükségleteiről.

Reméljük sikerült kedvet csinálnunk kedves megrendelőinknek egy kis gyroshoz, ami nyáron a Cityfood étlapjának álladó szereplője. Rendelheti pitával vagy tzatzikivel, nincs más dolga, mint kiválasztani mellé kedvenc levesét és mi házhoz visszük Önnek a nyár ízét!