libasült a tányéron

Miért kell libát enni Márton-napon?

  • |

A magyar kultúra telis-tele van kedves népszokásokkal, melyekhez szinte mindig társul egy jófajta étkezés, amitől igazi közösségi programmá válik a nagyszüleink idejéből ismert hagyományok felelevenítése. A Márton-nap is ilyen – minden évben megünnepeljük Szent Mártont, miközben esszük a finom libasültet. A Cityfood e heti bejegyzésében az igazi libasült és Szent Márton nyomába ered, hogy megtudja, honnan ered a libasütés hagyománya, és mit ünneplünk azzal, ha finom libasültet eszünk.

Ki volt Tours-i Szent Márton?
Egy szerény és jólelkű szerzetes, akit hívei püspökké akartak megválasztani. Márton egy libaólba rejtőzött hívei elől, ugyanis nem akart püspök lenni. A libák azonban hangos gágogásukkal gyorsan leleplezték a köztük rejtőzködő Mártont, akit így végül mégis megválasztottak. Ez a romantikus történet az alapja a november 11-i Márton-ünnepnek, és innen ered a libaételek fogyasztásának hagyománya.

Vége van a nyárnak, de még az ősznek is!
Márton napján nem csak Szent Mártonra emlékeztek az emberek, de a paraszti világban ekkor érkezett el az oly fontos őszi szüret és betakarítás vége, amikor számba vették, mennyi élelemmel kell a hideg és zord télnek nekivágniuk, vajon lesz-e elegendő búza és kukorica, ami kitart tavaszig? Ilyenkor hálát adtak az az évi terményért, és köszöntötték a telet, a kezdődő adventi ünnepkört.

Lakomára fel!
A karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap Márton-napja. Ezért ekkor óriási lakomát illik rendezni, hiszen utána már csínján kell bánni a húsfogyasztással. A libasült az a kötelező étel, ami minden asztalon helyet kap, hiszen a mondás úgy tartja: „Aki libát nem eszik, egész évben éhezik.” Ezt pedig senki sem merné kockáztatni, inkább jöjjön egy kis finom libasült párolt káposztával!

Száraz tél vagy saras?
Ki ne szeretné ezt már az ősz végén jó előre tudni? Még fontosabb kérdés lehetett ez akkor, amikor még nem létezett meteorológia, az időjóslást pedig a sokat megélt bölcs öregek végezték el. A Márton-napi libasültből meg lehetett jövendölni, hogy milyen tél vár az emberekre. Ha a liba mellcsontja rövid és barna színű, akkor bizony sok eső és sok sár várható a télen. Ha viszont hosszú és fehér, akkor havas idő következik.

Ön is szeretne szerettei körében megemlékezni a Márton-napról, de a libasütéshez nem konyít? Aggodalomra semmi ok, hiszen a Cityfood minden évben megemlékezik a fontos ünnepekről, ezért idén is megrendelheti tőlünk a Márton-napi libás ételeket. Keresse fel étlapunkat, és válassza ki kedvenc libás ételét!