Húsvét, a tavasz legfontosabb ünnepe

Ahogy minden ünnepnek, a húsvétnak is megvannak a sajátos hagyományai, ami nem csak az ünnepre való ráhangolódást és készülődést érinti, de az étkezési szokásokat is. Hazánkban sokan tartanak húsvét előtt böjtöt, ami a keresztény hagyomány fontos részét képezi, és egyre elterjedtebb azok körében is, akik a tavaszt megújulással, szervezetük megtisztításával szeretnék köszönteni. A böjti időszakot aztán a nagy lakomák követik, a húsvéti asztal igazi terülj-terülj asztalkám, amiből senki sem maradhat ki. De vajon miért éppen ezeket az ételek esszük húsvétkor? Erről szól a Cityfood e heti cikke.

A híres magyar sonka

A magyar húsvét egyik legfontosabb szereplője a finom házi sonka. Az időzítés nem véletlen, hiszen a télidőn levágott sertés sonkája éppen erre az időre érik meg, a füstölés és a sózás elvégzi a hideg hónapok alatt a munkát, így húsvétra már igazán zamatos és ízletes sonkát lehet az asztalra tenni. Manapság persze már kevesen jutnak hozzá valódi házi sonkához, ezért sokan főtt, kötözött sonkát készítenek az ünnepre. Ami biztos, hogy sonka nélkül nehéz elképzelni a hagyományos húsvéti menüt.

Főtt tojás

A tojásnak többszörösen is fontos szerepe van a húsvéti ünnepkörben, hiszen a lányok tojást festenek a locsolkodóknak, de a húsvéti dekorációnak is az egyik legfontosabb eleme a színes tojás. Manapság divatos a tojásfa díszítés, amit kicsik és nagyok egyaránt élveznek.
Az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan étele a keményre főzött tojás, hiszen a feltámadást, a megújulást, a termékenységet szimbolizálja, mindez pedig szorosan összefonódik nem csak a keresztény megemlékezéssel, de a tavaszi körforgással is. A hagyományos húsvéti főtt tojást a sonka levében szokták megfőzni, az adja különleges zamatát.

A foszlós fonott kalács

A foszlós, kissé édeskés fonott kalács szintén a paraszti világ hagyományos étele volt, a kenyérhez hasonlóan a kemence alján sült meg, majd a család elvitte a templomba, hogy a pap meg tudja szentelni. A megszentelt kalácsot a család együtt fogyasztotta el, ettől remélve a tavaszi vetés sikerét. Mára ez a szokás szinte teljesen elfelejtődött, de az ünnepi kalács továbbra is velük maradt.

A tavaszi nagytakarítást a legtöbben az ünnepek előtt végzik el, a sok teendő elvégzése közben pedig nem könnyű időt találni a főzésre. Ha már most látja, hogy az ebéd elkészítése problémát jelent majd, rendeljen finom ételeket a Cityfoodtól, futáraink pedig házhoz viszik a kiválasztott fogásokat!