Az illatos medvehagyma

  • |

A barna medvék és a vaddisznók egyik kedvenc tápláléka tavasszal, ráadásul a megtévesztésig hasonlít egy fehér, illatos virágú növényre. Ez utóbbi nagyon beszédes információ, egy kvízjátékban már kitalálták volna, miről fog szólni e heti blogcikkünk a Cityfoodnál. A medvehagyma idén is a tavasz sztárzöldsége, amit érdemes megbízható helyről beszerezni, mert könnyű összetéveszteni a mérgező gyöngyvirággal. A biztos forrásból beszerzett medvehagyma viszont csodákra képes, a legegyszerűbb ételeket is feldobja, remek kiegészítője krémleveseknek, salátáknak, szószos tésztáknak, de még az egyszerű burgonyás pogácsának is.

Elnevezése

A medvehagyma arról kapta nevét, hogy a fokhagyma illatú növény a barna medve egyik kedvenc eledele. Termését, levelét, sőt még a föld alatt részeit is szeretik a medvék, akár ki is ássák azokat. Számos népies elnevezése van: poroszhagyma, vadfokhagyma, jurda, sási-hagyma, selyemi hagyma. A medvehagyma fellelhető szerte Európában, hazánkban főleg Baranya, Somogy és Zala megye erdős területein találkozhatunk vele.

A növényről

A medvehagyma évelő növény, kedveli az enyhén savas talajt és a nedves, árnyékos, erdős területeket. Kora tavasszal kihajt, és fokhagymára emlékeztető illatú, tenyérnyi méretű leveleket növeszt, ezeket szokás szüretelni. A begyűjtésével igyekezni kell, mert hamar virágzásnak indul, és nyár közepére már el is száradnak levelei. Virágozni április-május környékén szokott.

Az értékes és illatos levelek

Aki szeretne medvehagymát gyűjteni, annak résen kell lennie, mert attól kezdve, hogy kora tavasszal kihajt, csak néhány hétig szedhető. Leveleit még virágzás előtt kell begyűjteni, majd frissen felhasználni, mert a növény nem igazán alkalmas arra, hogy megszárítva eltegyük későbbi időkre. A gyűjtést nagyon gondosan kell végezni, nehogy összetévesszük a medvehagymát a mérgező kikericcsel vagy gyöngyvirággal. A legszembetűnőbb különbség közöttük, hogy a medvehagymának fokhagyma illata van, míg a másik kettőnek nincs.

 

De mit tehet az, akinek nincs a közelében medvehagyma lelőhely? Szerencsére már a helyi piacok és boltok is szokták árulni kora tavasszal ezt az értékes zöld növényt. Érdemes belőle egy csokorral beszerezni és újítani egy kicsit a megszokott ízeken. Ha nem csak a medvehagymát kóstolná meg, hanem más új ízeket is, hívja segítségül a Cityfoodot, futárunk házhoz viszi Önnek legfinomabb ételeinket!