Mákos-narancsos torta

  • |

Az ünnepek után biztosan sokan el vannak telve a nehéz ételekkel és süteményekkel, de óhatatlanul is közbeszól egy-egy születésnap, vendégség vagy egy olyan hétvége, amikor lenne lehetőség sütni szeretteinknek valami finomat. A héten a Cityfood egy könnyed torta recepttel lepi meg kedves olvasóit, amit a kevéssé gyakorlott háziasszonyok is el tudnak készíteni. Egyetlen dologra kell csupán figyelni, ha megtetszik a recept – mint a legtöbb torta, ez a finomság is igényel némi előkészületet, ugyanis egy napot állnia kell a hűtőben, mielőtt felszolgálhatnánk. Mákos-narancsos torta, a legjobb téli ízkombináció. Finom, könnyen elkészíthető és nagyon mutatós, tehát mindent tud, amit egy valamire való tortának tudnia illik.

 

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

Mákos alap:

3 tojás

80 g olvasztott vaj

150 g darált mák

1 citrom reszelt héja

50 g finomliszt

100 g porcukor

Narancsos krém:

100 g fehér csokoládé

7 dl habtejszín

200 g porcukor

2,5 dl narancslé (100%-os, vagy frissen facsart, majd szűrőn átszűrt)

15 g zselatin

Narancszselé:

2 dl narancslé (100%-os, vagy frissen facsart, majd szűrőn átszűrt)

7 g zselatin

 

A tortalaphoz első lépésként kivajazunk és kilisztezünk egy kerek tortaformát, majd előmelegítjük a sütőt. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját elkeverjük az olvasztott vajjal, a citrom reszelt héjával, majd hozzáadjuk a mákot és a lisztet. A tojásfehérjét elkezdjük habverővel verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és kemény habot verünk belőle. Beleforgatjuk a sűrű mákos tésztába, ügyelve rá, hogy a habot ne törjük össze. Előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kihűtjük a tésztát.

A krémhez egy lábasba beletörjük a csokoládét és felolvasztjuk. Külön edényben felforralunk 1 dl habtejszít, és amikor már forr, ráöntjük az olvasztott csokira. A narancslevet szintén felforraljuk, és felolvasztjuk benne a zselatint. Hozzákeverjük a csokis-tejszínes masszához. 6 dl habtejszínt a porcukorral kemény habbá verünk, és összeforgatjuk a krémmel. A már teljesen kihűlt tésztalapra öntjük, majd 3 órára hűtőbe tesszük. 3 óra leteltével felforraljuk a narancslevet, felolvasztjuk benne a zselatint, majd langyosra hűtjük. Óvatosan a torta tetejére öntjük, és visszatoljuk a hűtőbe. A legjobb, ha csak másnap tálaljuk, addigra biztosan megszilárdul a zselatin, és összeérnek az ízek. Késsel óvatosan körbevágjuk, majd levesszük róla a tortakarikát. Mákkal megszórva díszítjük.

Ha tetszett a recept, szívesen el is készítené, de attól fél, nem jut rá ideje, ne csüggedjen, a Cityfood az új esztendőben is áll megrendelői szolgálatára. Rendelje házhoz ebédjét, futárunk házhoz visz. A Cityfoodra mindig számíthat!