A karácsonyi gyümölcskenyér története

  • |

Fel a kezekkel, aki imádja a gyümölcskenyeret! A rengeteg aszalt gyümölcsöt, magvakat és karácsonyi fűszereket tartalmazó, nagyon kiadós édesség igazi ünnepi illatot és hangulatot varázsol minden otthonba. Éppen ezért olyan népszerű, és mostanra már hazákban is jellegzetes szezonális édességgé vált. De honnan ered? Mit tudunk róla? Ha ismét a Cityfooddal tart, mindezt megtudhatja!

 

Nem egyszerű gyümölcsös édesség

A gyümölcskenyér lelke a sokféle aszalt gyümölcs, a ropogós magvak és a kandírozott narancshéj. A cukros narancshéj jellegzetes citrusos aromát kölcsönöz a kenyérnek, míg az aszalt gyümölcsöktől sűrű és tömör lesz a sütemény. Sokáig eláll, ezért napokig rá lehet járni. Már ha marad belőle.

 

A kulcsfontosságú alkohol

Egy kis finom alkohol, az bizony kell bele. Az eredeti recept szerint is, hiszen ettől fog sokáig elállni, és az alkoholba áztatott gyümölcs még finomabb. A legjobb, ha rumot használunk hozzá. Létezik 25 éve elrakott gyümölcskenyér is, amit még mindig meg lehet enni. Sőt, ha hihetünk nekik, egy család 130 éve őrizget egy gyümölcskenyeret, amit mára családi örökségként tartanak számon. Természetesen senki sem kívánja megenni, hiszen sziklakemény, de ami még fontosabb, hogy őseik keze nyomát őrzi.

 

Egy kis történelem

A gyümölcskenyér története visszanyúlik egészen az ókori Rómáig. Egy 2000 éves recept szerint gránátalma-magot, fenyőmagot és mazsolát kevertek egy árpapépből készült süteménybe. A középkorban aztán nagy népszerűségnek örvendtek a szárított gyümölcsök és a mézes sütemények, így elkezdődhetett az igazi gyümölcskenyerek gyártása. A 18. századi Európában aztán egyszer csak tiltott étellé vált, mert a vajjal és cukorral gazdagított gyümölcstorta már megengedhetetlen luxusnak minősült. A 19. század óta viszont sikere töretlen, máig ez a hagyományos angol esküvői sütemény.

 

Gyümölcskenyér a világ körül

Mára szinte mindenhol ismerik, természetesen minden vidéknek megvan a maga jellegzetessége. Németországban porcukorral hintik körbe, Olaszországban kerek formájúra sütik, míg a Karib-térségben a gyümölcsöket hónapokig rumba áztatják, mielőtt a süteménybe kevernék.

 

+1 tuti tipp

Ha eddig még nem készített gyümölcskenyeret, eláruljuk a két legfontosabb titkát. Egyrészt, a kockára vágott aszalt gyümölcsöket egy órára érdemes rumba áztatni, majd a rumot leönteni és belekeverni a tésztába. Ezt követően a gyümölcsöket meg kell szórni egy kis finomliszttel és jól elkeverni, így a lisztes gyümölcsdarabkák nem süllyednek le a sütemény legaljára.

 

Az Ön családja is örülne egy kis ünnepváró édességnek, de fél, hogy nem lesz ideje megsütni? Készítse el még időben, ebédjüket pedig rendelje meg a Cityfoodtól. December 21-22-23-án karácsonyi étlappal és kiszállítással kedveskedünk ügyfeleinknek!