Öt dolog, amiért imádjuk a pacalt

  • |

A pacalt sokan szeretik, és sokan irtóznak tőle, igazi „imádom vagy utálom” szereplője ez a magyar konyhának, ám ez cseppet sem látszik a megrendelői igényeken, hiszen nagyon sokan rendelik ezt a tartalmas ételt a Cityfood kínálatából. Étlapunk álladó szereplője, nézzük, mit tudhatunk meg róla e heti cikkünkben!

1. Egészséges belsőségek. Miért eszünk belsőségeket? A magyar konyha évezredek óta készít belsőséget. Hosszú időn keresztül igazi szegénykonyha üzemmódban működött az ország, az ínséges évtizedek során az emberek mindent felhasználtak, amit csak találtak és ehető volt. Így az állatok belsőségeit is, a zúzát, a májat, a tüdőt, a vesét, a szívet, mindent, amit csak lehetett. Akkoriban még nem is tudták, mik azok az ásványi anyagok, és miből lenne érdemes sokat fogyasztani, sokkal fontosabb volt, hogy ne éhezzenek a családok. Mára viszont sokan már tudatosan fogyasztanak belsőségeket, kedvező élettani hatásukban bízva.

2. Bendőt a bendőnkbe! Mi is az a pacal? Azt mindenki tudja, hogy a pacal a szarvasmarha gyomrából készül. De azért ez nem ennyire egyszerű, ugyanis a szarvasmarha gyomra több részből áll, lévén kérődző állat. A pacal a bendőből készül, melyet gondosan megtisztítanak, majd felhasználás előtt centis csíkokra szelnek. A pacal tehát végeredményben gyomor, de semmivel sem taszítóbb, mint a máj vagy a zúza, hiszen alaposan megtisztítják mielőtt felhasználásra kerül.

3. A szürke is finom. Mitől fehér és mitől szürke? Talán már Ön is találkozott azzal a jelenséggel, hogy a nagy boltokban szinte hófehér színű pacal csíkokat árultak, még a piaci hentesnél szürkés árnyalatúakat. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire friss a pacal, a szürke színű sem romlott. A különbséget a feldolgozás módja okozza. A nagyipari technológia során a pacalt hidrogén-peroxiddal kezelik, ettől fehéredik ki. Ha viszont hagyományosan készül el, és előfőzik, blansírozzák, akkor megőrzi eredeti szürkés-vöröses árnyalatát.

4. Különleges az íze. Minek köszönheti jellegzetes ízét? Azon túl, hogy egyesek viszolyognak attól, hogy belsőséget fogyasszanak, a másik vízválasztó a pacalpörkölt íze szokott lenni. Sokaknak ízlik, és különlegesnek találják, míg mások inkább furcsának. A pacal jellegzetes ízét a simaizom és a kollagén tartalma adja.

5. Egész Európában szeretik. A pacalt nem csak a magyar konyha kedveli, hiszen a franciák is készítenek különleges pacalos fogásokat, Erdélyben és Törökországban a pacalleves hódít, Portugáliában sütve fogyasztják, Németországban pedig lencsével készítik. A pacalból nem csak pörkölt és leves készülhet, rántva és olajban sütve is találkozhatunk vele bizonyos vidékeken.

Ha eddig is szerette, érdemes megkóstolnia a Cityfood ételfutár saját pacalpörköltjét, higgye el, nem fogja megbánni. Ha pedig még nem merte megkóstolni, pedig már régóta tervezi, itt az ideje, tőlünk egyetlen kattintással megrendelheti!