madártej tányérban

Öt dolog, amiért a madártej még mindig a legnagyobb kedvenc

  • |

A madártej örök kedvenc, sok gyerek álma, hogy készüljön már végre madártej a hétvégi ebéd mellé. Népszerűségének egyik oka feledhetetlen íze és könnyű állaga, de nagy előnye az is, hogy egyszerű hozzávalókból áll. Hiszen alig kell hozzá valami, és máris kész ez a finom és könnyed hideg édesség. Tartson ezen a héten is a Cityfooddal, ha a német fahéjas-szilvás pite után szeretne kipróbálni egy igazi magyar desszertet. Vagy nem is magyar?

1. Egész Európa kedvence. Vajon igazi magyar találmány ez a sokak szerint hungarikumnak is beillő desszert, vagy mint sok másik ételt, ezt is átvettük valamelyik nemzettől? Bizony az utóbbiról van szó, hiszen a vaníliasodós habgaluskás desszertet először Franciaországban készítették és készítik még ma is, ami aztán rövid időn belül egész Európában népszerű lett.

2. Vicces a neve. Melyik madárnak van teje? Természetesen egyiknek sem, akkor mégis honnan ered ez a tréfás elnevezés? A 18. század körül világszerte elkezdett terjedni ez a vicces szókapcsolat, egy nem létező titokzatos állatot jelölve. Egy különleges madár, amely emlős, és tejjel táplálja kicsinyeit. Rövid időn belül átterjedt az olyan ételek elnevezésére, amikről semmit sem tudni, és internet híján csak elképzelni lehetett őket. Végül eljutott hozzánk is, és amikor felbukkant a franciáktól ellesett különleges recept, azonnal hozzá is kapcsolták a madártej elnevezést. Az angolok floating island-nak nevezik, ami nagyjából annyit tesz, hogy „úszó sziget”. Az osztrákok pedig Kanarimilch-nek, amit magyarul „kanáritej”-nek nevezhetnénk.

3. Egyszerűen elkészíthető. Az eredeti recept szerint a tojások fehérjét cukorral gőz fölött keményhabbá kell verni, így lesznek megfelelően kemények. A tejet vaníliás cukorral felforralják, és a habot szilárdra főzik benne, majd kiszedik őket egy tányérra. Végül a tojások sárgáját kis liszttel elkeverik, lassan a forró tejhez adják, és az egészet összeforralják. Végezetül visszateszik bele a galuskákat, és jól behűtve tálalják.

4. Könnyen felturbózható. Manapság szeretünk egy kis csavart vinni a régi bevált receptekbe, hogy ne lehessen őket unalmasnak mondani. A madártej kiválóan alkalmas erre, hiszen sokféle módon kiegészíthető az alaprecept. Kerülhet bele fahéj, de szórhatunk a tetejére pirított mandulaforgácsokat vagy éppen rumba áztatott mazsolát is. Aki pedig az öntetek rajongója, annak jó szívvel ajánljuk karamell öntettel vagy csoki szósszal tálalva.

5. Húsételek után ideális desszert. Mikor érdemes a madártejet választani desszertnek? A madártej, mivel főként tej az alapja és hidegen találjuk, kiváló választás egy-egy nehéz húsétel utáni desszertnek. Sültek és pörköltek után nagyon jól hűsíti és megnyugtatja a gyomrot.

Az Ön családjában is vannak madártej-rajongók? Holnapi ebédje mellé rendelje meg ezt a finom desszertet, lepje meg vele saját magát és szeretteit. A Cityfood házhoz viszi Önnek a gondoskodást!