mézeskalács recept

A tökéletes mézeskalács receptje

Nincs karácsony mézeskalácsillat és közös sütidíszítés nélkül. Vannak dolgok, amik minden családban hozzátartoznak az ünnepi hangulathoz, ilyen a forralt bor, a család kedvenc édességei, ételei és persze a mézeskalács. Mézeskalácsreceptekkel tele az internet, de ha nem szeretne kockáztatni, íme, egy jól bevált régi recept! A Cityfood idén ezzel kedveskedik olvasóinak.

Hozzávalók:
250 g finomliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt gyömbér
75 g porcukor
75 g vaj
0,7 dl méz
1 tojás

Ha folyós állagú a méz, akkor nincs vele különösebb dolgunk előzetesen, de ha megkeményedett, akkor érdemes az üvegre forró vizet engedni, hogy meg tudjon olvadni, vagy egy lábasban óvatosan megmelegíteni a mézet.
A kihűlt mézet elkeverjük a tojással, a porcukorral, a vajjal és a fűszerekkel. Ehhez érdemes robotgépet használni, hogy szép sima elegyet kapjunk. A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a masszához öntjük, és jól összegyúrjuk. Az elkészült tésztát folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, de akár egy egész éjszakát is állhat a hűtőben, így másnap reggel már csak kisodorni, szaggatni, és sütni kell. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártogatott sütikiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megsütjük. Díszíteni akkor lehet, ha már teljesen kihűltek.

Tippek, hogy a végeredmény finom és puha mézeskalács legyen:
1. A leggyakoribb hiba az, ha túl sok ideig sütjük a mézeskalácsot. Így ugyanis kiszárad a tészta, és később sem puhul meg. Elegendő 5-10 percig sütni, 180 fokos sütőben.
2. Ha túl sok cukrot teszünk a tésztába, kemény lesz. Éppen ezért nem szabad belőle sajnálni a jó minőségű mézet, attól legyen édes, ne a cukortól!
3. Egy napot várni kell a fogyasztással és addig dobozban tartani a mézeseket. Ha sikerül kivárnunk, hogy visszapuhuljanak, jobb lesz az eredmény, mint azt elsőre gondolnánk.

Ha tetszett Önnek is a recept, ne habozzon, közös családi sütésre fel! Hogy maradjon idő a sütögetésre, rendelje meg ebédjét a Cityfoodtól, és válassza az ebéd házhoz szállítást. A Cityfoodra mindig számíthat!