croque monsieur

Kérsz egy szendvicset?

  • |

Téliszalámi, kolbász, májkrém, felvágott, uborka, paprika, paradicsom, esetleg retek. Ezek a klasszikus magyar szendvicsek összetevői, amiket már nagyon sokan ununk, hiszen egy magyar élete során rengeteget megeszik belőlük. Nem irigylésre méltó az az iskolás gyerek sem, aki hétről hétre ugyanolyan ízű szendvicseket visz magával a suliba. Kreatív anyukák, figyelem! A Cityfood e heti blogcikkében bemutatja, milyen szendvicseket esznek a világ különböző részein! Tartson velünk Ön is, hogy aztán meglephesse a családot valami merőben újjal!

Litvánia: a vékonyra felszelt friss kenyeret olvasztott sajttal öntik le. Annyira egyszerű, hogy nem is értjük, nekünk hogy nem jutott eszünkbe?

Franciaország: croque monsieur – két szelet toastkenyér között egy kis sonka és sajt, tetején pedig szerecsendiós besamelmártás, az egész sütőben összesütve. Melegen fogyasztva az igazi!

Hollandia: a hollandok egy speciális bundázott krokettet tesznek a kisméretű kiflijükbe, melyet mustárral kínálnak. Hasonló a hot doghoz, de mivel egy különleges kolbászféleség van a kifliben, mégis más az íze.

Amerika: a híres amerikai szendvicsről szinte mindenki hallott már, Elvis Presley az egész világon híressé tette, hiszen ez volt az egyik kedvenc étele. Az alap a sós mogyorókrém áfonyalekvárral két szelet kenyér között. A bevállalósak tehetnek még bele mézet és pirított baconkockákat is. Figyelem, fogyókúrázóknak szigorúan tilos a fogyasztása!

Olaszország: a tramezzino alapja a háromszög alakúra vágott, héj nélküli kenyérszeletek, melyek közé tesznek sonkát, sajtot, paradicsomot és tonhalat is.

Kanada: a húsimádók kedvenc szendvicse a kanadai füstölt húsos szendvics. Vékonyra szelt füstölt sonkaszeletek egymásra tornyozva kerülnek két szelet, mustárral megkent kenyér közé. Olyan arányokat képzeljünk el, mint a duplahúsos sajtburger esetében. Garantált a jóllakás!

Spanyolország: ez az a szendvics, amit biztosan nem találunk sehol Magyarországon. Hazánkban ugyanis nincs hagyománya a tintahal fogyasztásának. Nem így a spanyoloknál, akik imádják. Még akár szendvicsben is: a bundázott és kisütött tintahalkarikákat egyszerűen beleteszik egy kiflibe, és már kész is a szendvics.

Dánia: a dánok nagyon ügyelnek az egészséges életmódra, ezért kenyérből is a rozskenyeret preferálják. Jellegzetes szendvicsük a dyrlaegens, melyben a rozskenyérre helyezve találunk aszpikos húst és májpástétomot, marhahússzeletet és hagymakarikákat. És hogy még finomabb legyen, egy kis torma is kerül a tetejére.

Anglia: Angliában a teaivásnak nagy hagyománya van, külön szertartás tartozik hozzá. A tea mellé pedig nagyon kedvelik az uborkás szendvicseket – kis kenyérkatonákat készítenek, és uborkával fogyasztják őket.

Vietnám: a vietnámi szendvics ízvilága meglehetősen egzotikus, amit a tojás, a savanyított zöldségek, a marhahús és a sok friss koriander ad. Érdemes itthon is kipróbálni, ha valami új ízre vágyunk!

Reméljük, sikerült néhány használható ötletet adnunk kedves olvasóinknak. Ha pedig ebéd témában is elakadt, rendelje meg kedvenceit a Cityood ételfutártól, mi házhoz visszük Önnek ebédjét!