fokhagyma

Fokhagymával az egészségért

A tavasz egyik fontos feladata, hogy a téli hidegben kimerült szervezetünket megerősítsük. Mindenki másra esküszik, vannak, akik a sporttal erősödnek, mások meditálnak, vagy immunerősítő gyógyteákat fogyasztanak, sokan pedig a friss zöldségekben látják a megoldást Sok más mellett a fokhagyma az egyik legkiválóbb zöldségünk, ezért a Cityfood ezen a héten fokhagymaelemző körútra indul. Tartson velünk, ha Ön is szereti a fokhagymát!

Fok vagy fog? Esetleg büdös hagyma?
Nem vicc a legutóbbi sem, vannak vidékek kis hazánkban, ahol egyszerűen büdös hagymaként nevezik ezt a jellegzetes aromájú hagymafélét. Máshol foghagymaként tartják számon, bár ez az elnevezés inkább a népi etimológia témakörébe tartozik (akárcsak a szilokféregnek elkeresztelt filoxéra), mert a tisztességes neve fokhagyma.

Eredete
A fokhagyma Dél-Ázsiában őshonos növény, onnan terjedt el az egész világon. A világ minden táján ismerik és szeretik, hiszen nagyon különleges ízt kölcsönöz a vele készült ételnek. Egyiptomban szent növényként tisztelték, míg az ókorban varázserőt tulajdonítottak neki.

Hogyan terem?
Gerezdjéről szaporítható növény, ha a földbe leteszünk egy kis gerezdet, az idővel új kis gerezdeket növeszt. Feltéve, ha kap elegendő napfényt, vizet, tápanyagot és meleget. A fokhagyma ugyanis kifejezetten melegigényes növény.

Miben rejlik az ereje?
Antibakteriális és gombaölő hatású, mindkettő nagy segítség az emberi szervezet számára. Egyes kutatások szerint segít a szervezetnek a rákos sejtek kialakulását megelőzni, és komplex összetevői lévén képes az immunrendszert hatékonyan támogatni. (Arról nem is beszélve, hogy a vámpírokat is távol tartja.)

Igazi szuperélelmiszer
A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat, például A-vitamint, B-vitamint, C-vitamint és E-vitamint. Mindezek összessége teszi igazi szuperzöldséggé, amit mindenkinek érdemes rendszeresen fogyasztania.

Hogyan segít?
Az orvostudomány által is elismert vérnyomáscsökkentő hatása, segíti az emésztést. Fertőtleníti a beleket, segíti az epe és a máj egészséges működését. Évtizedeken át beszéltek koleszterincsökkentő hatásairól, ám ezt nem igazolták vissza az orvostudományi vizsgálatok.

Ön is szereti a fokhagymával készült ételeket? Keresse a Cityfood étlapját weboldalunkon, ahol állandó vendég ez a különleges növény, számos remek ételünk alapvető összetevője. Rendelje tőlünk házhoz holnapi ebédjét, hagyjon időt önmagának a pihenésre, feltöltődésre!