bodza

A három legjobb dolog, ami a bodzával történhet

Írtunk már róla, hogy a bodza az egyik legrégebbi és leghatékonyabb gyógynövényünk, a bodza lila színű, érett bogyójának pozitív élettani hatásait már az ókorban is ismerték. De mi a helyzet a bodza virágával? Mire jó, hogyan használható? A Cityfood a bodzaszezon beköszöntével három tuti tippel kedveskedik olvasóinak. Tartson velünk, ha Ön is imádja a bodza kellemes ízét, és szeretne valami finomat készíteni belőle.

Bodzaital
A legegyszerűbb dolog, ami a bodzával történhet, hogy szépen kinyílt ernyős virágai egy jó nagy üvegben végzik. Nincs is más dolgunk, mint szedni néhány szépen kinyílt bodzavirágot. Nagyon fontos, hogy ne szennyezett helyről szedjük, ugyanis a forgalmas utak melletti bokrok virágain számos káros anyag is megtelepszik. Ha sikerül olyan bokrot találnunk, ami tiszta helyen van, szedjünk néhány virágot, melyek mosás nélkül kerülnek majd az üvegbe. Adjunk hozzá cukrot, citromot és vizet, majd néhány napig hagyjuk állni sötét helyen, néha kevergessük meg. Ezt követően nyomkodjuk ki a citromok levét, szűrjük le, és már kész is a bodzaital! Hűtőben tárolva néhány napig eláll, nem szükséges vízzel hígítani.

Bodzaszörp
Valamivel bonyolultabb az elkészítési folyamata, de megéri a bajlódást, mert a helyesen elkészített bodzaszörp sokáig eláll. A virágok szedésének módja megegyezik a fentebb leírtakkal. A különbség annyi, hogy a cukorból szirupot kell főzni, majd ezt kell felönteni vízzel. Utána adjuk hozzá a citromkarikákat és a citrom levét, citromsavat, illetve némi tartósítószert. Utóbbi nem hagyható el, különben a szörp nem fog elállni hosszú ideig. Néhány napig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és töltsük sterilizált üvegekbe. Hűvös helyen tartva hónapokig eláll. Mivel a szörp tömény, ezért vízzel hígítva érdemes fogyasztani.

Rántott bodzavirág
Végezetül egy nagyon különleges desszertötlet: a rántott bodzavirág. A rántott bodzavirág esetében egy sűrű, palacsintatészta-szerű anyagba forgatjuk az ernyős virágzatot, majd forró olajban kisütjük. Mivel a bodza virága ehető, így mindenestől ehetjük a porcukorral meghintett különleges desszertet. A tésztához tojás, vaníliás cukor, liszt és némi sütőpor kell, valamint pezsgő. A buborékos pezsgőtől különleges íze lesz a tésztának. Lekvárral vagy citrusos fagyival érdemes tálalni. Igazi desszertkülönlegesség a családnak!

Jó lenne elkészíteni ezeket a finomságokat, de úgy érzi, nincs ideje rá? A Cityfood tudja a megoldást! Rendje házhoz ebédjét, így nem kell főznie, és marad ideje minden másra. Keresse bizalommal weboldalunkat, ahol teljes kínálatunkat megtalálja, hétről-hétre megújuló menüvel!