ehető rovarok

Ehető rovarok

  • |

Sokak szerint a túlnépesedett bolygó miatt a jövő útja az újfajta táplálékok felfedezése. A rovarok fogyasztása nem új keletű dolog, vannak kultúrák, ahol a hagyományos táplálkozás alapelemei a különféle módon elkészített rovarok. Magas fehérjetartalmuk és finom ízük miatt sokan szeretik őket. A magyar gasztronómia egyelőre nem ilyen, számunkra inkább taszító, mint vonzó a gondolat, hogy megegyünk egy sült szöcskét. Ennek ellenére biztosan akad hazánkban is olyan vállalkozó szellemű egyén, aki szeret kipróbálni extravagáns dolgokat, és ezt is bevállalná. A Cityfood most bemutatja, mely rovarokat lehet megenni, ha úgy hozza az ember kedve.

Az ENSZ is támogatja
Érdekes és meglepő tény, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete erőteljesen támogatja a rovarok fogyasztását, hiszen rengeteg van belőlük a világon, több mint 1900 ehető rovarfaj él a bolygón. Mintegy kétmilliárd ember rendszeresen fogyaszt rovarokat – sütve, főzve vagy akár nyersen. Entomofágia – ez a hivatalos megnevezése a rovarok élelmiszerként való fogyasztásának.

Előnyök
A rovarevésnek bizony vannak előnyei. A rovarétrend sokkal több fehérjét és kevesebb zsírt tartalmaz, mint az állatok húsa. Tenyésztésük és feldolgozásuk jelentősen kevesebb helyet igényel, és kevesebb táplálékra is van szükségük. Ezen kívül kisebb mennyiségű üvegházhatású gázt termelnek, mint a haszonállatok.
Néhány ehető faj, a teljesség igénye nélkül:
• Orrszarvúbogár, galacsinhajtó bogár. Főként élve fogyasztják az Amazonas-medencében, de előfordul az is, hogy parázson sütik meg őket.
• Pillangó és molylepke lárva, agavé féreg. Lárva állapotban extra sok fehérjét és vasat tartalmaznak, ezért a hiánybetegségben szenvedők, a gyerekek és a kismamák erőszeretettel fogyasztják őket az afrikai országokban.
• Hangyák. A hangyák egyetlen hátránya, hogy jó sok kell ahhoz, hogy egy ember jól tudjon lakni velük. Mégis sokan fogyasztják őket, létezik sült hangya, de van hangyaleves is.
• Méhek és darazsak: természetesen nem a repülő fullánkos egyedeket eszik meg, hanem a lárva állapotban lévőket, amikor még kis dagi kukacokra hasonlítanak.
• Büdösbogarak. Utolsó helyen szerepel a számunkra leginkább meglepő étel, a poloska, vagy más néven büdösbogár. El sem tudjuk képzelni, hogyan lehet megenni őket, de ízük állítólag az almáéra hasonlít.

Hogyan készítik el őket?
Nyársara húzva, grillezve, bő olajban kisütve, rizsgombócra helyezve, szósszal tálalva, főzve, és még számos más, egzotikus elkészítési mód létezik a rovarok számára.

A Cityfood hétről hétre megújuló weboldaláról megrendelheti kedvenc fogásait, melyek között talál igazi különlegességeke is. Ehető rovarokat ugyan nem készítünk, de minden mást igen, válassza ki az önnek legmegfelelőbbet, és mi házhoz visszük!