szusi

Szusi

  • |

Ha Japán gasztronómia, akkor mindenkinek a szusi jut először eszébe. Sokan imádják, mások pedig undorodnak tőle, mert azt hiszik, mindegyik szusiban található nyers hal. Az igazság az, hogy a nyers hal, sőt maga a hal nem is feltétele a szusinak, ez csak egy széles körben elterjedt, makacs tévedés. Ilyen, és ehhez hasonló érdekes információkat tudhat meg erről a világszerte népszerű, japán eredetű ételről, ha ezen a héten is a Cityfooddal tart!

Mit rejt a név?
Kötelező összetevője a főtt ecetes rizs, enélkül nincsen szusi, minden más alapanyag változhat. Gyakran tesznek bele halat vagy más tengeri herkentyűket, melyek lehetnek főttek vagy nyersek is, de ez nem feltétel. Leggyakrabban száraz és préselt algalapokba tekerve tálalják, de kis sült tofubatyuba is kerülhet a töltelék, sőt még az is előfordulhat, hogy egy tálba helyezik a rizst, majd annak tetejére a feltéteket. Ebben a három variációban fogyaszthatjuk tehát a szusit.

Eredete
A szusi eredetileg erjesztett halas rizs volt, amit sóban tartósítottak. A rizs erjedésnek indul, a belőle távozó savak pedig lebontják a nyers halat. Ez az ősi módszer nagyon közkedvelt volt Délkelet-Ázsiában, és a mai napig erőszeretettel alkalmazzák. Az így keletkezett jellegzetes íz a japánok szerint annyira fontos, hogy a négy alapíz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett bekerülhetne az ötödik helyre. Az ősi módszer szerint eredetileg csupán a halat fogyasztották, a rizst pedig kidobták. A mai szusi már teljesen máshogyan készül, a hal már nem is feltétel, és a rizs adja a szusi lényegét. Manapság ecettel készítik a rizst, így nem kell hosszúidőn keresztül erjeszteni.

Kísérők
A szusit gyakran fogyasztják különféle szószokkal. Japánban a vaszabi nagyon népszerű, európaiak számára kissé talán túl erős, de vannak, akik szeretik. Az egzotikus országok gyakran alkalmazzák az erőset, mint mikrobaölő anyagot, ezzel védve magukat az esetleges ételmérgezéstől. Erre kiváló módszer a vaszabi fogyasztása, ami eredetileg vízitormából készül. Akik nem bírják a csípőset, azok számára a szójaszósz ajánlott. Szusievés közben érdemes még édes, tartósított gyömbért eszegetni, ami szintén segít megtisztítani az emésztőrendszert. Inni zöld teát ajánlanak a szusi mellé a japánok, amit a helyi éttermekben mindig fel is szolgálnak a szusit rendelőknek.

Ha Ön is szereti az új és változatos ízeket, keresse bizalommal a Cityfood ételfutárt, ahol mindig szakértelmet és minőséget talál. Gazdag kínálatunkban mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző ételeket. Válassza az ebéd házhoz rendelést, válassza a kényelmet!