gyömbér

Öt dolog, amibe érdemes gyömbért tenni

Visszavonhatatlanul beköszöntött a hideg, zord idő, amikor az egészségvédelem az egyik legnagyobb feladatunk. A hónapokig tartó nyirkos időjárás próbára teszi testünket és lelkünket egyaránt, ezért érdemes elővenni az immunrendszert támogatók listáját. Citrusfélék, méz, menta, csipkebogyó és persze a gyömbér, ami igazi csodaszer, ráadásul változatos módon használható. Tartson ismét a Cityfooddal, és tudja meg, mibe érdemes egy kis friss gyömbért reszelni!

Milyen növény is a gyömbér?
A gyömbért fűszer- és gyógynövényként tartják számon, melynek gyökértörzsét használjuk fel. Illata erőteljes, íze kesernyés, csípős és nagyon intenzív. Ha a gyömbérgyökeret hámozás után frissen lereszeljük, igen erőteljes ízt ad az ételnek. Ha nem szeretjük a túl csípős ízeket, javasolt karikára szelni és úgy használni. Őrölt formában is megvásárolhatjuk, ez esetben főtt ételekbe szórva használható. Erőteljes íze miatt a felső légúti megbetegedésekben kiválóan támogatja testünket, de emésztőrendszeri gyógyhatásai is ismertek. Nézzük, mibe tegyük!

1. Tea. Ha meg vagyunk fázva, a legjobb egy forró, mézes tea. A belereszelt gyömbér nem csak különleges ízt kölcsönöz az italnak, de segít a letapadt váladék távozásában is. Erőteljes íze oldja a dugulást, és könnyít a sajgó fejfájáson. Aki pedig bírja az erőteljes ízt, az készíthet magának gyömbérteát is. Reszeljük le a gyömbért, öntsük le forró vízzel, majd friss citrom levével és mézzel ízesítsük azt. Ez a nátha leghatékonyabb ellenszere.

2. Keksz. A hideg napokon a közös esti sütikészítés nagyon meghitt tud lenni. A gyömbér kiválóan illik az omlós teasüteményekbe.  Vannak nagyon ízletes, kifejezetten gyömbéres sütemények, de akár használhatjuk a kedvenc hagyományos receptünket is hozzá. A gyömbér mindenhez illik, nagyon jól kiegészíti a vaníliát és a fahéjat.

3. Kínai ételek. A kínai ételek híresek gazdag fűszerezettségükről, szinte minden szósz alapvető összetevője a gyömbérpor. Hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a kínai pirított tészták, melyek titkos összetevője bizony a gyömbérpor. Nem nagy ördöngösség elkészíteni otthon sem, azonban a szójaszószról sem szabad megfeledkezni, ha mi magunk látunk hozzá az izgalmas tészta elkészítésének.

4. Sütőtök krémleves. Szezonja van még a sütőtöknek és a meleg krémlevesek nagyon jó esnek az áthűlt testnek. A sós sütőtök krémleves akkor finom, ha gazdagon fűszerezzük, ezért a gyömbér elengedhetetlen összetevője. Mellé pedig tejszín dukál, hogy a végeredmény kellően krémes és lágy legyen.

5. Répatorta. A répatorta sokunk kedvenc süteménye, amiről meg sem lehetne mondani, hogy répa van benne, ha nem tudjuk előre. Bizony, a finom, sűrű kevert tészta sok fahéjat és gyömbért kíván, ettől lesz igazán finom a torta. Hozzá pedig mascarponés krém illik, ami igazi koronája ennek az izgalmas sütemények.

Ha Ön is szereti az erős, csípős ízeket, de nincs ideje a főzésre, a megoldás a Cityfood, ahol mindig gazdag kínálatot talál. Az ebéd házhozszállítás a megfizethető luxus, válassza a mindig megbízható Cityfoodot!