variációk kuszkuszra

Variációk kuszkuszra

A köles, a hajdina, a gersli és a kuszkusz szinte egyszerre robbant be a hazai köztudatba, rögtön össze is kapcsolódva a teljes kiőrlésű liszttel és az egészséges táplálkozással. Néhány éven át igazi szupersztárok voltak, mára azonban kissé alábbhagyott körülöttük a felhajtás. Éppen ezért, aki nem ismerte meg közelebbről őket, talán még ma sem tudja, melyik melyik, mi közöttük a különbség, és mire érdemes őket használni. A Cityfood ezen a héten a kuszkuszt veszi górcső alá, bemutatunk hozzá két receptvariációt. Egy édeset és egy sósat, hogy mindenki megtalálja a fogára valót.

A kuszkusz
A kuszkusz nem külön gabonaféle, hanem durumbúzából készült apró kis gömböcskék sokasága. Előgőzölve szokták árulni, így nagyon gyorsan és könnyedén elkészíthető. Csupán le kell önteni egy kis forró vízzel, állni hagyni, közben megkeverni, és néhány perc múlva máris kész a kiváló köret. Nagyon hasznos azokon a napokon, amikor nincs időnk szinte semmire, de gyorsan kellene valamilyen finom köret.

Rumos, aszalt gyümölcsös kuszkusz

Hozzávalók:
1 bögre kuszkusz
4 dl forró víz
20 dkg aszalt gyümölcs apróra vágva
5 dkg kókuszreszelék
1 dl rum
egy csipet őrölt fahéj
3 ek méz

A kuszkuszt és a kókuszreszeléket egy tálba szórjuk, majd leöntjük forró vízzel. Egy fedőt teszünk rá, és kb. 15 percig állni hagyjuk, amíg magába tudja szívni a nedvességet. Közben apróra vágjuk az aszalt gyümölcsöket, meglocsoljuk őket rummal, és megszórjuk egy csipet fahéjjal. Végezetül a kuszkuszt elkeverjük a mézzel, és beleforgatjuk az aszalt gyümölcsöket. Vaníliasodóval, lekvárral vagy porcukorral kínáljuk.

Virslis, zöldséges kuszkusz

Hozzávalók:
200 g kuszkusz
2 kisebb cukkini
40 dkg koktélparadicsom
100 g mozzarella
30 dkg virsli
só ízlés szerint

A kuszkuszt leöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, kissé megsózzuk, majd állni hagyjuk. A cukkinit apróra vágjuk, kis olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit is. A paradicsomokat elfelezzük, a mozzarellát kis kockákra vágjuk. Végül az összes hozzávalót összekeverjük. Fokhagymás tejfölös dresszinggel tálaljuk.

Ha Ön is szívesen megkóstolná ezt a különleges köretet, de a héten nem tervezett főzni, van egy szuper megoldási javaslatunk. Rendelje ételét házhoz a Cityfoodtól, ahol a sok változatos fogás között még kuszkuszosat is talál: Baconos pórés zöldséges csirkemell kuszkuszágyon. Bízza ránk a főzést, higgye el, nem fogja megbánni!