Mivel fogjuk meg a legényt?

  • |

 

Hát a legényfogó levessel! Ha igaz, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út, akkor máris érthető, hogy egy lelkes anyós egy finom, kiadós levessel kívánta biztosítani lánya jövőjét. A legényfogó leves legendája szerint ugyanis az étel egy gyakorlott háziasszonynak és édesanyának köszönhető, amivel akkora sikert aratott, hogy a rajongók külön nevet adtak a gazdag levesnek. Sokan szeretnék tudni az eredeti receptet, ám sajnos ez nem létezik. Ahány ház, annyi változat – sokan tesznek bele például zöldborsót, míg mások szerint ez igazi vétek. A Cityfood most megosztja olvasóival kedvenc változatát.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 babérlevél
  • 1 ek bazsalikom
  • bors

A csirkemellet megmossuk, megtisztítjuk a véres részektől, majd apró kockára vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, kockára vágjuk őket és az olajon elkezdjük pirítani. Amikor már szép aranysárga a hagyma, rádobjuk a húst, és addig dinszteljük, amíg teljesen kifehéredik. Közben sózzuk, borsozzuk.  A répát és a fehérrépát meghámozzuk és karikára szeljük. A csiperkegombát meghámozzuk, és felszeljük vékony szeletekre. A zöldségeket rádobjuk a húsra, majd fedő alatt kicsit pároljuk az egészet. Felöntjük vízzel, beledobjuk a bazsalikomot, a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk, ha még szükséges. Addig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Közben a tejfölt és a mustárt összekeverjük, a lisztet egy kis vízzel hozzáadjuk, és az egészet csomómentesre keverjük. Ha nem sikerült teljesen csomómentes elegyet készítenünk, egy kis fém szűrőn áttörhetjük, mielőtt a leveshez adnánk.  Egy kevés forró levest merünk a tejfölös habaráshoz, majd az egészet beleöntjük a levesbe. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is a finom, tartalmas levesünket.

Jól esne egy tál meleg leves? De közben itt a tavasz, rengeteg a munka, kint és bent egyaránt? Azt se tudja hol áll a feje, nincs ideje órákat tölteni a konyhában? Szerencsre van egyszerű megoldás a problémára – ebéd házhoz rendelés a Cityfoodtól! Keresse weboldalunkat, ahol gazdag ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket!