Mangós tejberizs

Beköszöntött a meleg nyár, amikor a forróság miatt alig kívánunk valamit enni, rágondolni is nehéz ilyenkor a húsos ételekre, pörköltekre, tésztákra. Jöhetnek a hideg gyümölcslevesek, a könnyű krémlevesek és az édes finomságok. A tejberizs az egyik legpraktikusabb nyári étel, hiszen gyorsan elkészül, nem kell a tűzhely mellett órákat álldogálni, és hidegen-melegen egyaránt finom. A Cityfood most egy különlegesen finom, gyümölcsös változattal kedveskedik olvasóinak.

Hozzávalók:

  • 1 érett mangó
  • 1 liter tej
  • 260 g rizottó rizs
  • 5 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek vanília aroma
  • 2 dl tejszín

A tejet egy lábasba öntjük, beleszórjuk a rizst, és egy csipet sóval feltesszük főni. Az a jó, ha közepes lángon főzzük, majd amikor már felforrt, még kisebbre vesszük a gázt, így nem ég le a rizs, és a tej sem fut ki. Addig főzzük a rizst, amíg szinte teljesen megpuhul. Ekkor beleszórjuk a cukrot, és beleöntjük a vanília aromát. A tejszínt hozzáadjuk, az egészet alaposan elkeverjük. Ha felforrt, teszünk rá fedőt, majd elzárjuk alatta a lángot. A mangót meghámozzuk, nagyon apró kockákra vágjuk. Belekavarjuk a rizsbe, egyet még forralunk rajta, és már kész is a finom, gyümölcsös édességünk. Porcukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.

Ebben a receptben most mangót használtunk, de nagyon sokféle gyümölccsel elkészíthető a tejberizs. Jöhetnek a bogyósok, mint az eper, az áfonya vagy a málna, illetve kimagozott meggyet vagy cseresznyét is tehetünk bele, de ízesíthetjük apróra vágott banánnal is. A gyümölcsök úgy a legfinomabbak, ha nem főzzük őket szét, hanem kicsit még nyersek, így megőrzik eredeti friss ízüket.

Ön is enne egy finom tejberizst, de nem szereti csinálni, mert mindig kifut a tej, esetleg odaég a rizs, és utána lehet takarítani az egész konyhát? Ha nincs kedve bajlódni vele, keresse a Cityfood étlapján, rendeljen mellé egy finom levest, és máris egy könnyű nyári ebédet fogyaszthat el saját otthonában. Ebéd házhoz rendelés – a megengedhető luxus ami mindenkinek jár!